Apelacioni sud da potvrdi presudu i da se ubice Slavka Ćuruvije konačno nađu u zatvoru

Fondacija Slavko Ćuruvija

Beograd, 20. jun 2020. – Uoči sednice kojom će Apelacioni sud 7. jula početi proces donošenja odluke o presudi Odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, Slavko Ćuruvija fondacija je saopštila da očekuje da će apelacija potvrditi odluku prvostepenog sudskog veća.

Tom presudom su četvorica pripadnika Resora državne bezbednosti za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije osuđeni na ukupno 100 godina zatvora, podseća se u saopštenju fondacije.

Navodi se i da se očekuje da će sudsko veće Apelacionog suda imati snage da nakon 21 godine od ubistva Ćuruvije stavi tačku na ovaj slučaj.

Pozivamo Veće da ne vraća četvorogodišnje suđenje na početak, uprkos žalbama odbrane optuženih, ali i uprkos začuđujućoj žalbi zamenika tužioca za organizovani kriminal, koji je takođe tražio da presuda bude odbačena. Prvostepenom presudom zamenik tužioca praktično je dobio sve što je i tražio u optužnici, pa nije jasno zbog čega traži ponovno suđenje“, navodi se u saopštenju.

Slavko Ćuruvija fondacija podseća da se samo jedan od četvorice osuđenih prvostepenom presudom nalazi u zatvoru – bivši načelnik RDB-a Radomir Marković, i to zbog zločina na Ibarskoj magistrali i ubistva Ivana Stambolića.

Milan Radonjić i Ratko Romić su, i pored toga što su osuđeni i što su im izrečene teške zatvorske kazne, i dalje tek u kućnom pritvoru. Prolongiranjem donošenja pravosnažne presude, ubice Slavka Ćuruvije dobile bi priliku da u kućnom pritvoru provedu veći deo kazni na koje su osuđeni“, navodi se u saopštenju.

Slavko Ćuruvija fondacija podseća i da je Miroslav Kurak i dalje u bekstvu i da ništa ne ukazuje na to da državni organi rade na njegovom izručenju po poternici koja je za njim raspisana.

Nakon opstruiranja istraga za ubistvo, pretnji istražiteljima i svedocima, nakon kontroverznih odluka sudskog veća, koje je upravo Apelacioni sud u više navrata odbacivao, Slavko Ćuruvija fondacija izražava snažno uverenje da će sudsko veće Apelacionog suda na najbolji način razmotriti sve dokaze iznesene tokom procesa koji je trajao četiri godine i doneti pravednu presudu, te da će se oni koji su naredili, organizovali i izvršili zločin na kraju naći u zatvoru“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi „svaka drugačija odluka pokazala bi da Srbija nema snage da se do kraja suoči sa zločinima koje je organizovala država i da prvi put donese pravosnažnu presudu za ubistvo jednog novinara“.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…