Apelacioni sud da pošalje jasnu i nedvosmislenu poruku da zločini protiv neistomišljenika ne mogu da ostanu nekažnjeni

Fondacija Slavko Ćuruvija

Beograd, 06. jul 2020. – Fondacija „Slavko Ćuruvija“ ocenila je da će odluka Apelacionog suda u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije imati istorijski značaj za bezbednost novinara u Srbiji.

Apelacioni sud će započeti trodnevno razmatranje žalbi na prvostepenu presudu u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije, saopšteno je iz Fondacije.

Odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu prošle godine je na ukupno 100 godina zatvora osudilo četvoricu bivših pripadnika Resora državne bezbednosti. I odbrana i zamenik tužioca za organizovani kriminal uputili su žalbe Apelacionom sudu, uz zahtev da prvostepena presuda bude odbačena.

Prošlogodišnja presuda je prva, i zasad jedina, izrečena u Srbiji za ubistvo novinara. Nakon 21 godine od ubistva Ćuruvije i svih dokaza izvedenih tokom četvorogodišnjeg suđenja pred Višim sudom, porodica Slavka Ćuruvije, njegove kolege, ali i čitava medijska zajednica i građani Srbije, moraju konačno da dočekaju pravičnu presudu, a odgovorni za ovaj zločin moraju da se konačno nađu u zatvoru„, stoji u saopštenju Fondacije Slavko Ćuruvija.

Navodi se da bi „svaka drugačija odluka značila da žrtve zločina koje je organizovala država ne mogu da očekuju pravdu“.

Stoga od Apelacionog suda očekujemo da omogući čitavom društvu da se konačno obračuna sa politički motivisanim zločinima režima Slobodana Miloševića i da pošalje jasnu i nedvosmislenu poruku da zločini protiv neistomišljenika ne mogu da ostanu nekažnjeni, a da počinioci napada na novinare zbog javno izgovorene reči nisu nedodirljivi“, naglašeno je u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…