Apel za odbranu demokratije

javnost

Brisel, 25. jun 2020. – Više od 500 političkih i civilnih lidera, nobelovaca i prodemokratskih organizacija potpisalo je peticiju za odbranu demokratije.

Potpisnici, između ostalog, upozoravaju da su slobode ugrožene jer vlade koriste krizu da ojačaju vlast.

U „Apelu za odbranu demokratije“ kome se pridružio i Evropski fond za razvoj demokratije navodi se da pandemija virusa korona predstavlja ozbiljnu pretnju demokratiji i da su mnoge vlade širom sveta uvele vanredne mere koje ograničavaju ljudska prava i pojačavaju državni nadzor, često zanemarujući zakonska ograničenja i vremenski okvire za vraćanje ustavnom poretku.

Otvoreno pismo inicirali su Međunarodna organizacija IDEA sa sedištem u Stokholmu i Nacionalni fond za demokratiju sa sedištem u Vašingtonu, a podržale su ga 73 prodemokratske institucije, kao i politički i građanski lideri širom sveta, uključujući 13 dobitnika Nobelove nagrade i 62 bivša šefa država i vlada.

To pismo ima za cilj podizanje svesti i mobilizaciju građana i kreatora politike da zaštite demokratije – priznajući da je to najefikasniji sistem za rešavanje globalnih kriza uz istovremeno zaštitu prava svih građana, posebno manjina i ranjivih grupa.

Pandemija predstavlja ogroman globalni izazov demokratiji. Autoritarni lideri širom sveta vide krizu kovid-19 kao novo političko bojno polje u borbi za stigmatizaciju demokratije“, navodi se u pismu.

Demokratija je ugrožena i ljudi koji se brinu za nju moraju da pokažu volju, disciplinu i solidarnost kako bi je odbranili. U pitanju su sloboda, zdravlje i dostojanstvo svih ljudi“.

I dok ne iznenađuje da autoritarni režimi koriste krizu da ojačaju vlast, i neke demokratije su takođe uvele vanredna ovlašćenja bez neophodnih zaštitnih mera koje bi obezbedile njihovo povlačenje, navodi se u pismu.

Ova demonstracija globalne solidarnosti bez presedana znak je da je demokratija, iako je ugrožena, takođe otporna“, rekao je Karl Geršman, predsednik Nacionalnog fonda za demokratiju i jedan od potpisnika peticije.

U peticiji se navodi da su pandemija i globalni pokret za rasnu jednakost pokazali da je demokratija važnija nego ikad.

Demokratija omogućava mobilizaciju civilnog društva, suočavanje sa nejednakostima, otvorenu raspravu o pitanjima politike, slobodan protok informacija i odgovornost vlada prema građanima – što su osnovni alati za uspešno suočavanje sa trenutnim vanrednim situacijama u zdravstvu i njihovim posledicama.

Sada je vreme kada se svi moramo založiti za demokratiju. Moramo svima jasno da kažemo o čemu se radi i da nećemo dozvoliti da lideri sa autoritarnim tendencijama koriste ovu ili drugu krizu da povećaju svoju moć i smanje naša prava. Moramo da branimo demokratiju – bilo u glasačkoj kutiji, u medijima ili na ulicama“, rekao je Kevin Kasas-Zamora, generalni sekretar Međunarodne agencije IDEA.

Izvršni direktor Evropskog fonda za demokratiju Jirži Pomianovski rekao je da je „kovid-19 i pretnja i prilika za demokratiju i demokratske tranzicije“.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…