Apel 54 udruženja: Zakonom regulisati sistem besplatne pravne pomoći u Srbiji

boginja pravde

Beograd, 31. avgust 2016. – 53 organizacije civilnog društva podržalo apel udruženja građana ''Snaga prijateljstva – Amity'' u vezi vraćanja u proceduru zakona  o besplatnoj pravnoj pomoći.

Iako, hronološki, a i pravno gledano, Ustav Republike Srbije još od 2006 godine garantuje pravo na besplatnu pravnu pomoć, a postoji i politička volja pretočena u strateške ciljeve, kroz Strategiju razvoja sistema besplatne pravne pomoći u Republici Srbiji (2010. godina), potom Nacionalnu Strategiju reforme pravosuđa za period 2013.-2018. (2013. godine), a najskorije i Akcioni plan za Poglavlje 23., Srbija još uvek nema Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, navodi se u apelu koji je dostavljen ministarki pravde Neli Kuburović.

Pored navedenog, obaveze Republike Srbije za donošenje ovog Zakona proističu i iz niza univerzalnih međunarodnih dokumenata koji se bave zaštitom ljudskih prava.

Kao organizacija, koja od svog osnivanja, pa do danas, radi sa ljudima i trudi se da što većim prisustvom na terenu prepozna potrebe ugroženih ranjivih grupa, i da na osnovu toga gradi preporuke za unapređenje politika, u središte pažnje ovog Zakona želimo da stavimo ČOVEKA. Ovo nije zakon koji će odlučiti o nečijoj materijalnoj i nematerijalnoj dobiti, već zakon koji treba da doprinese zaštiti čoveka, njegovog života i prava koja mu pripadaju. Ovo nije zakon forme, već zakon potrebe, poručuju iz udruženja Amity.

Građani, kao pravni subjekti, ne smeju da budu žrtve nedovoljne spremnosti na kompromis strana koje učestvuju u izradi ovog Zakona, saglasni su organizacije potpisnice apela.

 Formiranjem Narodne Skupštine, kao i formiranjem Vlade Republike Srbije, stekli su se neophodni uslovi za hitan nastavak rada na izradi ovog Zakona. Istovremeno, organizacije potpisnice apela, pozivaju sve zainteresovane strane za izradu ovog Zakona da, kroz stručnu podršku i spremnost na kompromis, pruže podršku njegovoj izradi i što hitnijem donošenju.

 

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…