AOM: Tasovac vrši pritisak na komisiju i obesmišljava konkurse

Asocijacija medija

Asocijacija onlajn medija (AOM) saopštila je da je iznenađena i zabrinuta zbog nedavnih istupa Ministarstva kulture i informisanja i ministra Ivana Tasovca, u kojima se navodi da ministar može “sam, bez konsultacija sa članovima konkursne komisije da izmeni njihovu odluku”.

“Takav stav obesmišljava koncept i smisao konkursnog sufinansiranja javnog interesa u medijskoj sferi i svrhu postojanja stručnih komisija za ocenu kvaliteta predloga medijskih projekata”, naveo je AOM u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da takvo tumačenje ministarstva samo “daje vetar u leđa” organima upravljanja na svim nivoima, koji su već počeli da predloge konkursnih komisija posmatraju kao savetodavne, umesto kao obavezujuće, i da novac građana raspodeljuju po svom nahođenju, bez jasnih i javno obrazloženih kriterijuma.

“Ministarstvo ovakvim tumačenjem zakona i podzakonskih akata sputava ostvarenje javnog interesa u sferi javnog informisanja, čemu je osnovni garant upravo stručnost i nezavisnost komisija koje odlučuju o raspodeli novca za medijske projekte. Umesto da radi na jačanju integriteta i stručnosti konkursnih komisija, Ministarstvo kulture i informisanja njihovu ulogu svodi na protokolarnu”, piše u saopštenju.

AOM je ocenio da dodatnu zabrinutost izaziva i odluka ministra Ivana Tasovca da traži dodatna “pojašnjenja” od članova stručne komisije za elektronske medije samo dan pred istek roka za objavu konačnih rezultata konkursa, iako je stručna komisija svoje obrazložene predloge dostavila pre više od mesec dana i dodatno ih elaborirala na zahtev ministarstva.

“Ovo može da se shvati samo kao pritisak ministarstva da komisija promeni svoje odluke ili kao priprema terena da se njihove odluke ponište u skladu sa potrebama vlasti”, piše u saopštenju.

Izvor: Autonomija

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…