Antonio Tajani izabran za predsednika Evropskog parlamenta

Brisel, 18. januar 201. – Italijanski konzervativac Antonio Tajani, blizak saradnik bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija, izabran je 17. januara za novog predsednika Evropskog parlamenta (EP).

Izbori za novog predsednika te evropske institucije bili su neizvesni do samog kraja za razliku od ranijih izbora kada je to bila stvar dogovora dve vodeće grupe u EP – konzervativaca i socijaldemokrata. Posle Tajanijeve pobede, sada su na čelu sve tri vodeće evropske institucije konzervativci.

Tajani (63) je izabran 17. januara u četvrtom i poslednjem krugu glasanja prostom većinom od 351 glasa, dok su za njegovog protivkandidata i sunarodnika, socijalistu Đanija Pitelu, glasala 282 poslanika, saopštio je odlazeći predsednik tog tela EU Martin Šulc.

Tajani je s obzirom na to da dolazi iz najjače poslaničke grupe u EP, Evropske narodne partije (EPP) koja ima 217 od 751 poslanika, bio favorit. Međutim, njegov izbor je bio neizvesan jer je morao da obezbedi podršku i van svoje grupe.

Bivši evropski komesar za industriju od 2010. do 2014. godine u timu tadašnjeg predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza, Tajani je zajedno sa Pitelom vodio u sva tri prethodna kruga glasanja, ali nijedan od njih nije dobio potrebnu apsolutnu većinu.

Tajani i Pitela su kao dva najbolje rangirana kandidata ušli u četvrti krug glasanja, u kojem je novi predsednik EP izabran prostom većinom glasova.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…