Antonijević: Zaoštravanjem sankcija Prištini pokazaće se ozbiljnost SAD i EU

Milan Antonijević
Foto: fonet.rs

Beograd – Zaoštravanjem, već prisutnih, sankcija Prištini, pokazaće se ozbiljnost međunarodnih partnera Srbije, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, izjavio je Milan Antonijević.

Antonijević smatra da Priština ne razume trenutak u kom se nalazi, kao ni ozbiljnost i svojih međunarodnih partnera, ali i onih koji su na prethodnim rundama dijaloga iz EU i SAD bili jasni da neće odustati od onoga što je Priština potpisala, da neće odustati od zahteva da Zajednica srpskih opština bude formirana, kako bi se bezbednost vratila na teritoriju Kosova.

To su sve jasne poruke. Moguće da ih on u ovom trenutku ne razume, da taj diplomatski jezik nije dovoljno glasan i jasan, ali diplomatski jezik treba zaista ozbiljno shvatati, kao i svaku poruku. Sankcije koje mogu biti zaoštravane samo će pokazati ozbiljnost naših međunarodnih partnera, SAD, EU i svake države članice ponaosob. Mislim da je to nešto što treba tražiti„, istakao je Antonijević za Tanjug.

Susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcem, Antonijević smatra značajnim jer je formulisano da Srbija treba dalju podršku Nemačke u pregovorima.

To su sve pokazatelji da Kosovo, sa ovakvim pristupom dijalogu i šutiranjem te kante mleka, nije nešto što im može doneti bilo kakav pomak. Naporotiv, može staviti međunarodnu javnost u negativan stav prema građanima Kosova. Oni će osetiti sanckije, jer nikada ne osećaju sankcije oni koji su na vlasti već obično narod, a mislim da to nije dobra poruka Kosovu koje nema ekonomske snage da izdrži bilo kakav pritisak„, zaključio je on.

Prema njegovim rečima, premijer privremnih prištinskih institucija Aljbin Kurti se za neuspeh dijaloga Beograda i Prištine, pravda svojoj javnosti jer, dodaje on, nije jednostavno kada EU i SAD ne podržavaju takav stav i protivljenje sporovođenju Briselskog sporazuma i preuzetih obaveza.

Antonijević kaže da Kurti ne može očekivati naklonost administracije SAD, niti bilo kakve pozitivne stavove na Generalnoj skupštini UN u Njujorku, kada se bude razgovaralo o Kosovu i uopšte o dijalogu.

Smatra da, iako će Kosovo biti u fokusu na Generalnoj skupštini UN, Srbija ne treba da bude okrenuta samo svojim najvećim problemima, već treba da traži saveznike i u drugim globalnim izazovima, poput klimatskih promena, za koje, kako kaže, Srbija traži određena rešenja.

Treba da tražimo i u tim drugim temama saveznike. Oni su dovoljno jaki, dovoljno glasni unutar UN, tako da se ne možemo fokusirati samo na ono što je naš uski interes, već moramo biti za stolom i saveznici u nekim drugim, globalnim pitanjima. Tako ćemo učvrtiti svoju poziciju upravo i u pregovorima Beograda i Prištine„, naglasio je on i dodao da očekuje jak govor predsednika Vučića, koji će biti fokusiran na nekoliko tačaka, a ne samo na Kosovo i bezbednost.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…