1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropska unija
  4. Srbija i Evropska unija
  5. Antonijević: U statutu buduće zajednice ZSO se krije ključ održivosti, kvaliteta života svih na Kosovu

Antonijević: U statutu buduće zajednice ZSO se krije ključ održivosti, kvaliteta života svih na Kosovu

Milan Antonijević

Beograd – Stav Srbije u pregovorima sa Prištinom je konstruktivan, ali stav Prištine predstavlja veliki problem jer joj to ne odgovara, rekao je pravnik Milan Antonijević.

“Kao što je rekao Eskobar, morate formirati Zajednicu srpskih opština (ZSO), da se izradi statut i nadležnosti prema Briselskom sporazumu. Sporazum koji je sledeći na redu, a koji se zasniva na ovome što su Nemačka i Francuska napravile, a to je normalizacija odnosa i na koji je, očigledno, Srbija u ovom trenutku spremna da pristane. To je dobro, kako za zajednicu na severu, tako i enklavama koje žele pre svega mir. To uklanja mogućnost eskalacije sukoba koji Srbiji ne odgovara, a naročito ne ljudima koji žive na Kosovu“, rekao je Antonijević u razgovoru za Tanjug.

On je naveo da izjave koje daju Aljbin Kurti i drugi funkcioneri privremenih prištinskih institucija očigledno ne idu ka smirivanju tenzija i pokušavaju da Beograd odvrate od ostajanja za pregovaračkim stolom.

“Očigledno konstruktivan pristup ne odgovara Prištini. Ne znam zbog čega se na takav način nipodaštava želja Srbije da pregovara, da daje konstruktivne predloge, da se oglašava na način koji vodi normalizaciji odnosa. Zašto se ne bi sprovela odluka prištinskih vlasti koje su takođe potpisale Briselski sporazum, i garantovali formiranje zajednice srpskih opština? Onda imamo pitanja imovine, nestalih, zaštite kulturnih dobara SPC…“, dodaje.

Na novinarsku konstataciju da će predsednik Srbije održati konsultacije sa vladom, NVO sektorom i građanima, on je ocenio da svako ko želi eskalaciju sukoba a sedi u Prištini ili Beogradu, ne želi dobro, i da konačno treba staviti sve političke razlike po strani i sesti za pregovarački sto.

“Mi smo imali dijalog 2016, verujem da ni predsedniku nije bilo jednostavno da sedi sa nama i otvoreno razgovaramo o svim pitanjiima. To se mora i može desiti i verujem da zrelost mora postojati u svim političkim strankama, ako postoji želja da se takav dijalog otvori, a vidimo po najavama predsednika da postoji„, kazao je.

On je rekao da kada je reč o francusko-nemačkom planu, još uvek se ništa ne zna.

Mislim da se deo tog sporazuma tiče ekonomske podrške regionu, pre svega severu, ali i ostatku regiona, a to je veoma značajno. Verujem da će Evropska unija takođe sa svoje strane dati doprinos, dobro je da se tome priključuju Italijani…“, ocenio je Antonijević i dodao da je italijanska pozicija od početka devedesetih do danas bila veoma konstruktivna prema Srbiji i regionu.

On je istakao da ne zna kako su izgledali jučerašnji razgovori predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa petorkom, ali je ocenio da su to stvari o kojima će se jednog dana pisati knjige.

“Dajte da izađemo iz zamrznutog konflikta, stalnog oblaka koji može doneti sukobe i da se bavimo nekim drugim i boljim pitanjima. Pre svega da se sanira sve ono što se dešava u Kosovskoj Mitrovici što je vezano za poplave. Mislim da je to mnogo značajnije“, rekao je Antonijević.

On je naveo da je rano govoriti o tome je li jučerašnji dan i sastanak predsednika Vučića sa petorkom preloman kada je reč o budućnosti KiM.

U statutu buduće zajednice ZSO se krije ključ održivosti, kvaliteta života svih na Kosovu, ne samo srpske već i drugih manjinskih, kao i albanske većinske“, zaključio je Antonijević.

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…