Antonijević: Sa RTS-om se razgovara o unapređenju izveštavanja javnog servisa

Milan Antonijević

Beograd, 30. septembar 2019. – Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo izjavio je za N1 da će tek na dan izbora moći da se saglasi sa izjavom premijerke Ane Brnabić da je dosta urađeno na poboljšanju izbornog procesa u Srbiji.

Pokazana je dobra volja, ali treba videti koliko će brzo biti usvojene najavljene izmene zakona u Skupštini, i kako će se oni sprovoditi, dodao je.

Antonijević je podsetio da je Vlada Srbije usvojila određene mere za poboljšanje izbornog procesa za koje su prethodno predstavnici vladajuće koalicije, na poslednjem okruglom stolu o izbornim uslovima koji je Fondacija za otvoreno društvo organizovala na Fakultetu političkih nauka, izrazili spremnost da ih prihvate.

Pokušali smo na prva dva okrugla stola, gde smo se bavili finansiranjem političkih stranaka i medijima, da dobijemo pismene potvrde predstavnika vladajuće većine da će se stvari koje su prhvatili naći i u dokumentima. To se nije desilo u toku prvog ili drugog okruglog stola. Na trećem smo se vratili na prve dve teme, i opet smo dobili usmena obećanja, a ne pismena. Tek na kraju smo dobili dokument sa listom onoga što je vladajuća stranka spremna da prihvati“, podsetio je Antonijević.

Ukazao je, međutim, da ti zaključci koji su potom pretočeni u mere Vlade, govore o tome da se zakoni u Srbiji koji se tiču izbornog procesa, u prethodnom periodu nisu poštovali.

Kršenje zakona, kako je dodao, predviđa jake kaznene odredbe, i Fondacija za otvoreno društvo dobila je uveravanja Republičkog javnog tužilaštva i Državnog veća tužilaca da će biti usvojen paket mera za praćenje izbornog procesa.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da je u Srbiji dosta urađeno na poboljšanju izbornog procesa, ali je Antonijević poručio da će sa tom izjavom moći da se saglasi tek na dan izbora.

Kako je rekao, pokazana je dobra volja, ali treba videti koliko brzo će najavljene izmene zakona biti usvojene i kako će se zaključci Vlade sprovoditi u praksi.

Odmah nakon prvog seta zaključaka (Vlade Srbije), koji je nalagao izmenu Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, nama je iz kabineta šefa radne grupe, ministra Stefanovića, stigao predlog sa konkretnim izmenama Zakona. Dali smo komentare i jutros smo dobili poslednju verziju“, otkrio je Antonijević ističući da to pokazuje spremnost vladajuće većine da ide i na sprovođenje usvojenih mera.

Kazao je i da se sa RTS-om razgovara o unapređenju izveštavanja javnog servisa, ne samo u toku predizborne kampanje, nego u i u periodu između izbora. Takođe je istakao važnost rada REM-a kako bi i privatni mediji profesionalno obavljali svoj posao u narednom periodu.

Dijalog na FPN-u je, prema njegovoj oceni, napravio neke osnove, dok mogućnosti za dalje unapređenje izbornog procesa vidi u najavljenom dijalogu u Narodnoj skupštini uz posredovanje Evropske unije.

Podsetio je da je predsedavajući spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister predložio dijalog u dve faze – pre i posle izbora, kao i da su predstavnici civilnog sektora jasno razdvojili set mera koji je moguće sprovesti u narednih pola godine, kao i neophodnih dubljih reformi koje nije realno sprovesti u izbornoj godini.

Antonijević je najavio mogućnost da predstavnici civilnog sektora u nekom obliku učestvuju i u dijalogu koji će se voditi u parlamentu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Laguna objavila knjigu o Rolingstonsima

_______
Beograd – Knjiga „Stone Age: Šezdeset godina Rolingstounsa“ novinarke Lesli En Džouns, u prevodu Dejana Cukića, nalazi se u prodaji, saopštila je izdavačka kuća Laguna. „U knjizi ‘Stone Age: Šezdeset…
Film, Kultura

Filmart raspisao tri konkursa za Interakciju 2024.

_______
Požega – Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege je, povodom održavanja Interakcije 2024, raspisao konkurse za učešće u devetnaestom Studentskom filmskom kampu, na dvanaestom izdanju Radionice dokumentarnog filma, kao i…