Antonijević: Hrabro istrčati na čistinu i krenuti u svakodnevni boj za institucije, podelu vlasti i vladavinu prava

Milan Antonijević

Beograd, 24. septembar 2020. – Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević ocenio je da su, uoči nastavka dijaloga vlasti i opozicije, najveći neprijatelji zanemarene i nakrivo nasađene institucije, nedemokratske tradicije i stalna medijska baražna vatra da demokratija ničemu i ne služi, ali i da je Srbija danas ušančena, svako u svom političkom rovu.

Antronijević je, u autorskom tekstu za nedeljnik NIN, rekao da je u toku borba za fer i slobodne izbore i da ona mora biti stalna.

Dodaje i da nam„velike demokratije pokazuju da se nikada ne smete opustiti, čak i kada mislite da ste dostigli vrh, ideal poštovanja demokratskih principa i ljudskih prava“.

Kako je naveo, nedavno je bio u Americi i mnogi su mu tamo govorili da „strahuju od krađe izbora, o čemu nikada nije bilo ni pomisli ranije“.

U tekstu naslovljenom sa „Srećan vam 24. septembar“, Antonijević podseća da je na taj datum pre 20 godina „probijen front na putu ka demokratiji, kada su u nemogućim uslovima održani izbori“, kao i da su pre 102 godine na Solunskom frontu svi izašli iz rovova i hrabro potrčali prkoseći nadmoćnijem neprijatelju.

Kako je istakao, „danas su nam nadmoćniji neprijatelj zanemarene i nakrivo nasađene institucije, nedemokratske tradicije koje se jedine i zalivaju i redovno đubre, kao i stalna medijska baražna vatra da demokratija ničemu ne služi i da je bolje da gledate Zadrugu“.

Tu su ušančene pozicije koje ne napuštate čak ni kada više nema nikoga u vašem demokratskom rovu, kada ste ih sve izbacili, isterali, a zar nije bolje hrabro istrčati na čistinu i krenuti u svakodnevni boj za institucije, podelu vlasti i vladavinu prava„, naveo je Antonijević.

On je upozorio da je „danas Srbija ponovo ušančena, ovog puta, svako u svom rovu, političkom, pomalo se puca preko medija, oštre su reči, doista jedna strana ima svu artiljeriju, a druga slabo, nešto malo medija kod kablovskih operatera koji ne pokrivaju čitavu Srbiju i tu se završava opis naoružanja“.

Evropski parlament, naveo je Antonijević, „kao i prethodno mi na FPN smo dijalog otvorili kao dugoročan proces, ne kao Tiski cvet, čudo za jedan dan„.

To znači, „višegodišnji niz pritisaka da se ojačaju institucije, profesionalizuju mediji, da se odustane od sistematskog kršenja zakona, pritisaka na birače i da tužilaštvo izađe iz svog ušuškanog betonskog bunkera i započne borbu za Ustav“, napisao je Antonijević, navodeći da su rovovi prevaziđen način ratovanja.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…