Antonijević: Cvetkovićev zahtev za međunarodnu istragu pravno neobjašnjiv

Milan Antonijević

Beograd, 20. jun 2018. – Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) Milan Antonijević izjavio je da je zahtev novinara iz Bele Crkve Stefana Cvetkovića za pokretnje međunarodne istrage njegove otmice, pravno neobjašnjiv.

Antonijević je za agenciju Beta rekao da međunarodno pravna saradnja u krivičnim stvarima isključivo funkcioniše preko zvaničnih državnih organa, a ne na osnovu ličnog zahteva.

"Ne vidim ni jedan način, niti razlog da se na ovakv način Stefan Cvetković obraća međunarodnim institucijama, naročito ambasadama koje tako ne fukcionišu, ambasade ne izvode dokaze, ne sprovode istrage, niti mogu na bilo koji način pomagati u istrazi bez zvaničnih zahteva države na koji se taj zahtev odnosi", objasnio je Antonijević. 

Stefan Cvetković izjavio je da će odeću i kapuljaču koja mu je stavljena na glavu kada je, kako tvrdi, otet u noći 13. juna, predati dvema ambasadama kako bi bila pokrenuta međunarodna istraga.

Cvetković je, na konferenciji za medije sat i po vremena objašnjavao slučaj otmice i poručio da traži međunarodnu istragu iz preventivnih razloga.

"Nisam ja ovde meta, već oni koji smetaju, koji istražuju stvari za koje javnost nema opravdanje", rekao je novinar i dodao da će odeću i kapuljaču sigurno predati ambasadi Rusije, a da još nije odlučio koja će biti druga ambasada i da bi to mogla da bude Nemačka.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…