Antisemitska zloupotreba medija

Kuća ljudskih prava i demokratije Beograd

Kuća ljudskih prava najoštrije osuđuje fašistički i antisemitski napad glavnog urednika Večernjih novosti, Ratka Dmitrovića na pisca Filipa Davida. Individualni gest i manifestacija intelektualne hrabrosti pisca koji se pod svodovima Narodne biblioteka na pristojan način ogradio od prisustva predsednika Tomislava Nikolića je pravo uglednog književnika, nezavisno od toga da li se neko slaže sa njim ili ne.

Međutim,zapanjuje varvarska i eksplicitno antisemitska reakcija glavnog urednika državnih Večernjih novosti na ovaj čin. Prebrojavajući „krvna zrnca“ uglednog književnika, Dmitrović ga optužujuje i presuđuje mu − da kao Jevrejin nema pravo da napada „predsednika Srba“, koji su mu za vreme nacističke okupacije Jugoslavije poštedeli život. Podsećamo Dmitrovića da je Nikolić predsednik građana Srbije a ne samo Srba. Podsećamo da je i Filip David građanin Srbije sa svim pravima kao i drugi i da u ta prava spada i slaganje ili neslaganje sa ratnom i nacionalističkom prošlošću Tomislava Nikolića.

Navedenim komentarom u duhu gebelsovske tradicije koju sledi od devedesetih godina kad je širio mržnju na Miloševićevoj državnoj televiziji − Ratko Dmitrović je izložio linču uglednog književnika, podstičući poznati antisemitski i fašistički stereotip o „jevrejskoj nezahvalnosti“.

Pitamo Vladu Srbije i premijera Aleksandra Vučića kako je moguće da jedan eksplicite fašistički i antisemitski novinar, koji nikada nije odgovarao krivično zbog širenja mržnje i podsticanja na zločine tokom devedesetih godina,  u Srbiji koja deklarativno ide ka EU, može biti glavni urednik državnih novina? Ratko Dmitrović je uprkos ili baš zahvaljujući svojoj nečasnoj prošlosti i retko uporedivom brukanju profesije doveden na čelo Večernjih novosti u vreme dolaska na vlast Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića. Kako navedeno širenje mržnje i gotovo svakodnevni rasistički, fašistički i nacionalistički tekstovi i uređivačka politika državnih novina korespondira sa javno manifestovanom zabrinutošću premijera Aleksandra Vučića zbog rasta ekstremne desnice u Srbiji?

Pogonsko gorivo ekstremizma danas u Srbiji su vladini mediji na čije čelo su od 2012. godine došli protagonisti ekstremističke i ratne politike iz devedesetih, koji su samo nastavili svoju huškačku delatnost iz vremena rata. Ratko Dmitrović je najočitiji primer toga i najistaknutija paradigma nedoslednosti i nekonsekventnosti evropske politike Vlade, ali i zloupotrebe medija u propagandne svrhe.

Izvor: Kuća ljudskih prava

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…