Anketa: Žene najviše diskriminisane u Srbiji

Većina ljudi u Srbiji smatra da su žene najviše diskriminisana društvena grupa, a za njima slede Romi, osobe sa invaliditetom, siromašni i stari, pokazalo je istraživanje poverenice za zaštitu ravnopravnosti i Programa UN za razvoj (UNDP).

Više od trećine ispitanika smatra da je diskriminacija najraširenija u sferi rada i zapošljavanja. Istraživanje je pokazalo i da su u Srbiji rašireni stereotipi i predrasude.

Većina građana nije spremna da im pripadnik nacionalne manjine postane član porodice, 49% ispitanika se slaže sa tvrdnjom da je homoseksualnost "bolest koju treba lečiti", a 35% građana smatra da male verske zajednice "kradu dušu ljudima".
 
"Društvenu stvarnost u Srbiji obeležavaju široko rasprostranjeni rodni, etnički i drugi stereotipi i predrasude, a nivo socijalne i etničke distance prema pojedinim manjinskim grupama i dalje je izrazito visok", rekla je 24. februara poverenica Nevena Petrušić na predstavljanju rezultata u Beogradu.
 
Kao najdiskriminisaniju grupu, 42% ispitanika označilo je žene, a 41,5% Rome, koji su u istraživanju iz 2012. bili na prvom mestu.

Opširnije o istraživanju poverenice za zaštitu ravnopravnosti i Programa UN za razvoj (UNDP) možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…