ANEM osudio izveštavanje tablioda

ANEM

Beograd, 09. januar 2020. – Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) je najoštrije osudila naslovne strane listova „Srpski telegraf“, „Informer“ i „Alo“.

Asocijacija je zatražila hitno reagovanje od Ministarstva kulture i informisanja, tužilaštva i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, preneo je FoNet.

Cilj pisanja tih, ali i njima sličnih medija, jeste senzacionalizam, zbog kog se objavljuju podaci kojima se krše osnovna prava maloletnog deteta, žrtve teškog nasilja, naglašeno je u saopštenju ANEM-a povodom naslovnij strana i tekstova u tim listovima u kojima se prenose detalji iz istrage protiv Ninoslava Jovanovića, delovi njegovog navodnog iskaza, kao i fotografije maloletne devojčice, žrtve nasilja.

Istovremeno, ANEM ukazuje na to da se „nedopustivim izveštavanjem“ tih tabloida „najgrublje krše zakonom i Ustavom garantovana ljudska prava maloletne žrtve nasilja, doslovno gazi Kodeks novinara Srbije i postupa u suprotnosti sa zakonom propisanim obavezama urednika, novinara i izdavača medija„.

U sopštenju ANEM podseća da je Zakonom o javnom informisanju i medijima propisano da se „prikazom ili opisom scene nasilja u mediju ili medijskom sadržaju ne sme povrediti dostojanstvo žrtve nasilja„.

Zakon je, kako se dalje navodi, „izričit u pogledu toga da se maloletnik ne sme učiniti prepoznatljivim u informaciji koja može da povredi njegovo pravo ili interes„.

Kodeks novinara Srbije, naglašava ANEM, obavezuje svakog novinara da poštuje i štiti prava i dostojanstvo dece i žrtava zločina, kao i njihovo pravo na privatnost.

Takođe, Kodeks svakom novinaru „zabranjuje da koristi neprimerene, uznemiravajuće, pornografske i sve druge sadržaje koji mogu imati štetan uticaj na decu„.

Istovremeno, ANEM poziva Ministarstvo kuture i informisanja, u čijem je resoru „nadzor nad spovođenjem Zakona o javnom informisanju i medijima“, kao i nadležno javno tužilaštvo da povodom današnjeg pisanja u listovima „Srpski telegraf„, „Informer“ i „Alo„, preduzmu sve mere iz svojih nadležnosti, kako bi prava i interesi maloletnog deteta bili zaštićeni u najkraćem roku, a dosadašnje ponašanje tih medija sankcionisano.

ANEM poziva i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti da, u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, preduzme sve mere iz svoje nadležnosti.

Kako u konkretnom slučaju ne postoji opravdani i legitimni interes javnosti da bude informisana o detaljima koje su navedeni mediji objavili, ANEM ističe da „sloboda izražavanja, u cilju zaštite prava maloletnog lica, može biti podvrgnuta ograničenjima koje Zakon o zaštiti podataka o ličnosti predviđa„.

Asocijacija poziva i sve medije da svoja buduća izveštavanja prilagode odredbama Kodeksa novinara Srbije, koji daje jasne smernice u pogledu načina izveštavanja o ovako delikatnim temama.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…