Andrejić: Ideja o prelaznoj vladi mora da podrazumeva i ustavotvornu skupštinu

Božidar Andrejić

Beograd, 25. mart 2019. – Nakon više meseci protesta, već par nedelja postoje izvesni znaci defanzive vlasti i to se vidi kroz razna popuštanja, ocenio je novinar dnevnog lista Danas Božidar Andrejić u Novom danu. 

On je dodao da se ostavke predsednika, premijerke i predsednice Skupštine ipak naravno neće desiti do 13. aprila, kako to opozicija zahteva.

Taj zahtev, kaže Andrejić, za koji i opozicija sama zna da ne može da se desi, bio bi potpuno besmislen ako iza njega ne bi stajao nekakav plan.

Vlast jeste promenila način razmišljanja, kao i strategije, smatra novinar.

Vlast SNS je napravljena da napada, da bude fajter, i nema dovoljno kapaciteta da se brani, a unazad dve, tri nedelje postoje znaci izvesne defanzive, i to može da se čita kroz razna popuštanja, čak i te zafrkancije – uhapsiću te, pomilovaću te“, kaže on.

Prema njegovim rečima, na protestima se izgubilo telo koje bi trebalo da predvodi, koordinira i bude nekakav filter za odnos prema političarima i opoziciji.

Ja to telo zamišljam da tu nisu opozicioni političari nego vrsta građanskog parlamenta koja sa njima pregovara. Ideja o prelaznoj vladi mora da podrazumeva i ustavotvornu skupštinu, ta vlada i opozicija bi morala sada da garantuje, da bude autoritet“, objašnjava.

Andrejić kaže da vidi dva pravca radikalizacije protesta: „jedan je u odgovoru na pitanje ne samo šta nego i kako, ali zaista i šta: ostavka i šta?“.

Govoreći o mogućnosti vanrednih izbora, Andrejić je rekao da će SNS danas doneti odluku.

Mogla bi da se prihvati teza da su nemogući izbori sad jer ulazimo u leto. Učinilo mi se da uprkos znakovima da oni mogu biti raspisani i sutra, da mogu sad biti najavljeni za jesen da bi javnost imala čime da se zamajava, i da bi (Ramuš) Haradinaj i ekipa na Kosovu imali dodatno vreme da razmisle da li će i oni to uraditi, i da bi one snage u dubokom pregovaračkom timu izdovršavali onaj papir koji treba da se potpiše“, kaže.

Ako bi morao da procenjuje, dodaje gost Novog dana, ima utisak da će predsedništvo da donese odluku da će GO SNS za pet, šest dana reći, da bi mediji pisali i nagađali o tome, i da je varijanta da to bude na jesen.

Jer bez obzira što Vučić ne ide na odmor, leto nije zgodno za formiranje vlada“, zaključio je.

Andrejić je ocenio i da je teško da može da postoji samo jedna stranka koja može biti rival SNS-u.

Za to je potrebno mnogo više vremena, to je dug proces, nadam se da i oni (opozicija) to razumeju“, dodao je on.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…