Andrea Oricio preuzeo dužnost šefa Misije OEBS-a u Srbiji

Beograd, 06. oktobar 2016. –  Italijanski karijerni diplomata, ambasador Andrea Oricio, preuzeo je dužnost šefa Misije OEBS-a u Srbiji.

,,Radujem se nastavku uspešne saradnje Misije sa vladom Republike Srbije, i njenim partnerima na svim nivoima, u ispunjavanju mandata Misije OEBS-a.  U duhu partnerstva i osnaživanja kapaciteta, Misija OEBS-a – kao nosilac zajedničkih vrednosti i principa – pruža pomoć i ekspertizu Srbiji da ojača demokratske institucije, učvrsti vladavinu prava, reformiše rad organa za sprovođenje zakona, unapredi zaštitu ljudskih prava, i pospeši medijske slobode i kvalitetno novinarstvo.“, saopšteno je iz Misije OEBS-a u Srbiji.

Ambasador Oricio ima opsežno znanje o regionu. Došao je u Beograd iz Rima gde je radio kao direktor za Balkan u Ministarstvu spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije.  U ranim 2000-tim godinama radio je na mestu zamenika šefa misije u Ambasadi Italije u Hrvatskoj, a kasnije vodio Odeljenje za Zapadni Balkan u Ministarstvu spoljnih poslova Italije.

Od 2013. do 2014. godine, službovao je kao šef Odeljenja za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala/G7 u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Italije.  Od 2008. do 2012. godine radio je kao zamenik šefa Misije italijanske ambasade u Egiptu.

Od 2005. do 2008. godine, ambasador Oricio bio je prvi savetnik u Stalnoj delegaciji Republike Italije pri NATO-u, u Briselu.

Tokom svoje karijere radio je kao diplomata u Pragu, u Českoj Republici, a službovao je i u Odseku za Afriku i u Kancelariji savetnika za spoljnu politiku ministra odbrane.

Ambasador Oricio završio je pravni fakultet Univerziteta u Milanu i postdiplomske specijalističke studije na Italijanskom institutu za studije međunarodne politike u Milanu i pri Italijanskom udruženju za međunarodne organizacije u Rimu, kao i na Državnoj školi za upravu (ENA) u Parizu. Pored maternjeg italijanskog, tečno govori engleski i francuski jezik.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…