Anatomija neuspeha sastanka u Beloj kući

Ričard Grenel

Vašington, 25. jun 2020. – Pandemija korona virusa, koja preti da pretvori Balkan u kinesko-rusku zonu uticaja, planirani sastanak u Beloj kući stavila je u novu i problematičnu perspektivu.

Da će sastanak biti fijasko, ako ga uopšte bude bilo, postalo je jasno nakon što je Hašim Tači objavio da neće ići u Vašington jer je protiv njega podignuta optužnica za ratne zločine, piše Forin polisi.

Taj časopis piše da je u martu Trampova administracija uspešno projektovala pad vlade u Prištini pošto je  reformista Aljbin Kurti posle nekoliko nedelja suspenzije razvojne pomoći i pretnje povlačenjem američkih vojnika iz mirovnih snaga NATO morao da ode.

I dok je Vašington bio zauzet pritiskom na Kosovo, Moskva i Peking su u Srbiji radili upravo suprotno – pružili su preko potrebnu pomoć u borbi protiv širenja pandemije korona virusa na Balkanu šaljući ne samo avione i kamione zaštitne i medicinske opreme, već i stručnjake.

Američki časopis piše da postoji sedam dobrih razloga za skepsu oko sastanka u Vašingtonu.

Na prvom mestu je to što je Trampov specijalni izaslanik za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel kreirao dinamiku pregovora u korist Beograda.

Grenel je u januaru od obe strane tražio da uklone prepreke za pregovore – od Kosova da ukine takse na robu iz Srbije a od Beograda da prekine kampanju za povlačenje priznanja Kosova. Pored taksi, Kosovo je pristalo i da suspenduje napore da se priključi međunarodnim organizacijama.

Kosovo za taj ustupak nije dobilo ništa, čak je Grenel ranije ove nedelje saopštio da će sva teška politička pitanja biti ostavljena EU u drugoj fazi dijaloga dok će se SAD isključivo fokusirati na ekonomiju, piše Forin polisi.

Zatim, insistiranje Vašingtona da sam posreduje ne ukazuje na uspeh, piše taj ugledni časopis i podseća da je briselski sporazum Srbije i Kosova 2013. postignut u tesnoj političkoj saradnji SAD i EU.

Takođe, očekivanje da EU kasnije preuzme rešavanje zaostalih političkih pitanja u suprotnosti je sa zdravim razumom. Naime, Evropa se nigde nije politički podelila kao na pitanju Kosova.

Pet članica EU ne priznaje Kosovo, uključujući Slovačku i Španiju iz kojih su specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak i šef evropske diplomatije Žozep Borel, te Forin polisi piše da zbog te podele EU ne govori o priznavanju (Kosova od strane Srbije) nego traži da Beograd „normalizuje“ odnose kako bi se kvalifikovao za članstvo u EU.

Priština je sada u potpunom rasulu s novim premijerom Hotijem koji je ‘uvučen’ na sastanak u Beloj kući sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem čija moć nikada nije bila veća„, navodi američki magazin.

Pošto je Tači saopštio da neće ići u Vašington, to je uradio i premijer Hoti.

Forin polisi ocenjuje i da i pod pretpostavkom da se kao ispravna pokaže Grenelova teorija da ekonomska normalizacija vodi političkoj, on je sam otežao realizaciju svoje vizije, posebno slobodne ekonomske zone, jer je cilj Srbije i Kosova, koji dele sa susedima, da se pridruže najvećoj zoni slobodne trgovine odnosno EU.

Grenel takođe ignoriše veliki uticaj korupcije i slabu vladavinu prava u balkanskim ekonomijama.

Da su ekonomski rast i radna mesta zaista Grenelov prioritet, on nikad ne bi potisnuo Kurtija koji je već počeo da preduzima smele korake u borbi protiv korupcije i za unapređenje transparentnosti na Kosovu„, navodi Forin polisi.

Pored toga, pod pretpostavkom da SAD, same ili uz pomoć EU, prevaziđu sve prepreke i podstaknu razvoj i trgovinu između Srbije i Kosova, to neće izmeniti njihovu osnovnu neravnotežu moći i veličine – naime, veća trgovina sa Kosovom, koliko god poželjna bila, nikada neće biti presudna za Srbiju.

I kao poslednji razlog, ali ne manje važan, Forin polisi navodi da je u regionu malo primera da ekonomski interesi pokreću politički sporazum.

Primer je Grčka koja je dugo bila vodeći investitor u Severnoj Makedoniji a Atina je gotovo tri decenije radila protiv svog finansijskog interesa i držala svog severnog suseda van NATO i EU, kao što Srbija izoluje Kosovo.

Američki časopis piše i da Vučić nije napravio odlučne korake prema Zapadu, kao (predsednik Crne Gore Milo) Đukanović, već umesto toga „balansira“ odnose Srbije sa EU i SAD s jedne strane sa odnosima sa Kinom i Rusijom s druge strane.

Kada Vučić priča o kompromisu, od odbija da mu postavi temelje i umesto toga traži kompenzaciju za gorak gubitak. Autokrata gotovo potpuno kontroliše medije i narativ u Srbiji i nije suočen sa značajnom političkom opozcijom a ipak nikada nije vodio obećani ‘unutrašnji dijalog’ o Kosovu koji bi otvorio pitanje odgovornosti Srbije za Kosovo…„, navodi se.

Časopis ukazuje da je potreba da se Srbija i Kosovo suoče sa prošlošću važna koliko i napori da se razvije ekonomija.

Forin polisi piše i da je ironija to što se predsednik Srbije kako postaje sve dominantniji u zemlji, manje pita na međunarodnom planu. Takav trend će se, kako se čini, nastaviti.

Navodi se i da Rusija i Kina u odnosu na EU uživaju izuzetno povoljan tretman u srpskim medijima, što u krajnjem utiče na javno mnjenje u Srbiji – troje od četvoro građana veruje da su Rusija i Kina najznačajniji trgovinski partneri Srbije iako zemlja dve trećine trgovine obavi sa EU.

Dalje se navodi da, za razliku od Zapada, Kina i Rusija ne pokazuju da su rivali u odnosu prema Srbiji, već upravo suprotno: pandemija korona virusa ih je približila, dok je Trampova administracija, kako se ocenjuje, pogrešno upravljala kosovskim poduhvatom i otvorila još jedno pitanje između SAD i njenih saveznika.

Vreme je (pred najavljeni sastanak u Beloj kući) da visoki zvaničnik, nominalni domaćin skupa, savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajen bliže pogleda Grenelov rad. Trampovi ciljevi – Kina i Kosovo, u opasnosti su„, zaključuje američki magazin, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…