Amnesty International: Zatvorena moskovska kancelarija

Moskva, 02. novembar 2016. – Opštinski službenici su bez upozorenja zapečatili moskovsku kancelariju međunarodne organizacije Amnesty International, objavila je u ta organizacija.

Aleksander Artemjev, član organizacije, rekao je kako su službenici zapečatili ulaz u kancelariju, promenjene su brave i  isključena struja, prenela je HINA.

Kod kancelarije je ostavljena službena poruka u kojoj piše da je zgrada gradsko vlasništvo i da niko ne sme ući u nju bez pratnje službenih osoba.

John Dalhuisen, direktor Amnesty International za Evropu, izjavio je kako ne zna što je nateralo Moskvu na taj čin kojeg je nazvao “nedobrodošlim iznenađenjem”.

“Ako uzmemo u obzir trenutnu klimu za civilno društvo u Rusiji, jasno je da postoje brojna objašnjenja, no prerano je za donošenje zaključaka”, saopštio je Dalhuisen i dodao kako rade na pronalasku što bržeg rešenja za novonastalu situaciju.

Amnesty International, organizacija osnovana u Londonu, često kritikuje ruske vlasti zbog kršenja ljudskih prava i tvrdi da su ispunili sve obaveze kao zakupac zgrade u Moskvi.

Organizacije koje se bore za ljudska prava, koja primaju sredstva iz inostranstva i kritični su prema Moskvi, poslednjih  godina su pod pritiskom ruskih vlasti, a neke su proglašene “stranim agentima”. 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…