Američki senatori predložili zakon za borbu protiv korupcije na Zapadnom Balkanu

Vašington, 05. avgust 2022. – Grupa američkih senatora iz Demokratske i Republikanske stranke predstavila je nacrt zakona koji ima za cilj podršku ekonomskom razvoju, trgovini i borbi protiv korupcije, uključujući izradu nacrta zakona o posebnim sankcijama za suzbijanje destabilizirajućih aktivnosti na Zapadnom Balkanu.

Nacrt zakona, inače poznat kao Zakon o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana, predstavili su demokratska senatorka Jeanne Shaheen, predsednica Podkomiteta za Evropu i regionalnu sigurnosnu saradnju, i republikanski senator Roger Wicker.

Inicijativa dolazi usred povećane zabrinutosti u regionu zbog rata u Ukrajini.

Senatorka Shaheen kaže da je odnos Sjedinjenih Država sa Zapadnim Balkanom ključan u ovom trenutku, gde su evidentne namere predsednika Rusije Vladimira Putina da širi zloćudni utjecaj širom Istočne Evrope.

Novi dvostranački zakon jača trgovinu i investicije između SAD-a i Zapadnog Balkana, dok se bori protiv korupcije, kroz usvajanje posebnog zakona za sankcije protiv destabilizirajućih aktera. Sve to otvara put širim evroatlantskim integracijama“, rekla je Shaheen u predstavljanju inicijative na svojoj web-stranici.

Nacrt zakona nalaže državnom sekretaru da pruži tehničku pomoć svakoj zemlji Zapadnog Balkana u izradi nacionalne strategije za borbu protiv korupcije.

Takođe predviđa vraćanje u zakon dve izvršne naredbe, koje bi garantovale ovlašćenja za sankcije protiv onih koji ugrožavaju mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu i koji su umešani u koruptivna dela.

Takođe, ima za cilj promociju univerzitetskih partnerstava, podsticanje angažovanja Mirovnog korpusa (Peace Corpsa) u regionu, stvaranje inicijative za liderstvo mladih na Balkanu, te prema zahtevu Development Finance Corporation otvaranje ranije najavljenog predstavništva u regionu.

Senatorka Shaheen predvodila je grupa američkih senatora koji su u aprilu posetili Kosovo, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu zbog zabrinutosti o uticaju sukoba u Ukrajini na Zapadni Balkan.

Njihova poseta imala je za cilj jačanje veza između Vašingtona i Zapadnog Balkana, suočenih sa stranim naporima da potkopaju mir.

Senator Wicker je rekao da bi predlog zakona „poslao snažan dvostranački signal da su Sjedinjene Države predane potpori diplomatije u regionu“.

Isto tako, senatori Dick Durbin, Thom Tillis, Chris Van Hollen, Ben Cardin i Chris Murphy podržavaju ovaj zakon.

Za senatora Tillisa, u vreme kada Rusija nastavlja svoj ilegalni rat protiv Ukrajine i preti saveznicima u NATO-u, regionu Zapadnog Balkana je ključna za sigurnost Evrope.

Senator Ben Cardin, predsedavajući Komisije za sigurnost i saradnju u Evropi, poznate kao Američka helsinška komisija, rekao je da su „u vreme kada su zemlje Zapadnog Balkana napravile velike korake prema demokratskom upravljanju, od završetka ratova u bivša Jugoslavija, političke podele i rastuća korupcija prete ugroziti ovaj napredak“.

Moramo nastaviti podržavati naše demokratske partnere i saveznike na zapadnom Balkanu. Ovaj dvostranački predlog zakona unaprediće regionalnu stabilnost i antikorupcijske napore stvaranjem programa koji podstiču uključiv privredni razvoj, nacionalnu antikorupcijsku strategiju i pozivati na odgovornost one koji prete miru na Zapadnom Balkanu“, rekao je.

Američki senatori vide predlog zakona kao priliku za daljnje jačanje odnosa između SAD-a i Zapadnog Balkana, proširenje privrednih mogućnosti i podupiranje napora za unapređenje demokratije i iskorenjivanje korupcije, prenosi portal Autonomija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…