1. Početna
  2. Društvo
  3. Pravosuđe
  4. Alternativne sankcije: Ušteda umesto zatvora

Alternativne sankcije: Ušteda umesto zatvora

Do kraja godine svako sedište Višeg suda trebalo bi da dobije kancelariju za alternativne sankcije tako da ih bude 25 umesto sadašnjih 18, najavila je danas predstavnik Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dušanka Garić, koja je precizirala da se trenutno izvršavaju 958 alternativne kazne.

Plan je da do 2020. godine, što je period obuhvaćen Strategijom razvoja sistema izvršenja krivičnih sankcija,
svaki grad dobije takvu kancelariju i tako Srbija njihovu „mrežu“, što bi omogućilo da se u još većem broju realizuju alternativne sankcije, rekla je Garić na konferenciji za novinare, posvećenoj promociji vanzavodskih sankcija.

Govoreći o nizu prednosti ovakve vrste sankcija, Garić je navela da se njima ostvaruju uštede u budžetu države tako da je kroz 253 kazne rada u javnom interesu u 2013. odrađeno više hiljda sati rada.

Da su poslodavci morali za taj dan da angažuju radnike izdvojili bi više od 12, 7 milona dinara, rekla je Garić, navodeći da je dnevni trošak 15 evra po zatvorskom danu.

Konferencija je realizovana u okviru projekta „Promocija alternativnih krivičnih sankcija i mera restorativne pravde“ koji sprovodi Fondacija Centar za demokratiju u partnerstvu sa Viktimološkim društvom Srbije.

Projekat je podržala Evropska unija kroz program „Evropski instrumenti za ljudska prava i demokratiju“.

Izvor: Medija centar Beograd

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…