Aleksić: U Srbiji je na delu manipulacija i propaganda, cilj je održavanje na vlasti

Tatjana Aleksić

Beograd, 25. jun 2019. – Posledice lažnih vesti najviše trpe građani, koji nemaju dovoljno informacija na osnovu kojih mogu da donose relevantne odluke, izjavila je FoNetu novinarka televizije N1 Tatjana Aleksić.

Aleksć je ukazala da su u Srbiji na delu manipulacija i propaganda, čiji ji cilj održavanje na vlasti.

Posledice uvek trpe istina i informisanje, trpi građanin, uvek trpi poreski obveznik koji finansira te političare ili daje novac za takve medije„, objasnila je Aleksić u serijalu Press Extra.

Ona je novinarki Bojani Milovanović rekla da političke elite biraju koje će činjenice biti objavljene, kako bi se oni prikazali u što boljem svetlu, a njihovi portivnici ispali loši.

Glavni cilj je, pretpostavljam, da što duže ostanu na vlasti„, ocenila Aleksić.

Kao najozbiljniji primer lažne vesti, ona je pomenula slučaj kada je, povodom protesta zbog cene goriva, objavljeno da je trudnica iz Topole izgubila bebu zbog blokade saobraćaja.

Ta vest je u roku od dva sata nestala, jer se ispostavilo da je potpuno lažna, podseća Aleksić.

Ona smatra da u Srbiji postoji sprega između ljudi koji upravljaju državom i tabloida, koje zato često zovem „službenim glasnikom„.

Ono što je izašlo u tabloidima znamo da je došlo od vrha vlasti i da će to zapravo tako i biti„, tvrdi Aleksić i konstatuje da „nas niko ne tera da kupujemo tabloide i da im verujemo„.

Niko nas ne tera da nam to bude izvor informacija. Ima i drugih medija i načina da se informišemo„, predočila je Aleksić.

Posebnu opasnost tabloida vidi u kreiranju javnog linča prema svima koji nisu na liniji politike vlasti.

Oni ne moraju biti politički protivnici, oni mogu biti profesori univerziteta, mogu biti glumci, reditelji„, ilustrovala je Aleksić.

Kada je reč o borbi protiv lažnih vesti i njihovom suzbijanju, ona medijima savetuje da bolje koriste digitalne tehnologije, kako bi se približili korisnicima i bili kvalitetniji.

Građanima savetuje da proveravaju izvore i medije iz kojih im stižu vesti i da ne „kupuju“ prvu vest na koju naiđu.

Prema njenoj oceni, na građanima je da u toj digitalnoj šumi nauče kako da pronađu relevantne informacije.

Kada kupujete nešto što vam je važno, vi ne odete kod prvog prodavaca, nego se raspitate kakav je kvalitet, kakva su iskustva imali nek drugi kupci sa tim proizvođačem, pa onda odlučite šta ćete kupiti. Tako je i sa vestima„, zaključila je Aleksić.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…