Aleksandar Obradović ličnost godine u izboru magazina „Nedeljnik“

Aleksandar Obradović

Beograd, 19. decembar 2019. – Magazin Nedeljnik proglasio je u tradicionalnom izboru, uzbunjivača iz “Krušika” Aleksandra Obradovića za ličnost godine.

Ovo je četvrti put da redakcija Nedeljnika bira ličnost godine, pošto je 2016. to učinila u saradnji sa licencnim izdanjem Njujork tajmsa Turning Points.

Pre Obradovića laureati su bili Vladimir Kostić, predsednik Srpske akademije nauke i umetnosti, Dušan Duda Ivković, legendarni košarkarški trener, i glumci Narodnog pozorišta kao kolektivni dobitnici.

Dosije ‘Krušik’ jedan je od najvažnijih događaja u godini za nama, a posledice ove afere prevazilaze i granice Srbije. Tu je i razaranje državnih firmi stranačkim zapošljavanjem, i bahatost izabranih predstavnika vladajuće stranke, i enormno bogaćenje onih koji su, navodno sposobni, za rešavanje problematične srpske namenske industrije, i nepotizam, i borba stranih sila za uticaj na ovim prostorima. I to je sasvim dovoljno da redakcija Nedeljnika u tradicionalnom izboru za ličnost godine proglasi osobu koja je sve pokrenula, Aleksandra Obradovića (40), terminera proizvodnje u valjevskom ‘Krušiku’”, kaže se u obrazloženju.

Aleksandar Obradović je, iz kućnog pritvora u Valjevu, dao veliki intervju za novi broj Nedeljnika, u kojem je pričao o čitavoj aferi, odluci da osvetli malverzacije sa trgovinom oružja, ali i o svemu što je proživljavao otkako je priča izašla na videlo.

Predosetio sam hapšenje. Noć pre toga nisam spavao. Znao sam da će se to desiti još u avgustu kada smo išli na more u Grčku. Žena je primetila moju nervozu, ali nije znala zbog čega je to. Znajući da će me optužiti, svaki mejl do poslednjeg sam sačuvao. Nisam radio protiv svoje države. Ništa nisam ukrao, falsifikovao, mirno spavam. Znam da konsekvence treba da snosim, ali znam da ta dokumentacija koju sam fotografisao ili kopirao nije po propisima”, ispričao je Obradović za novi broj Nedeljnika.

Moje hapšenje je moja najveća pobeda. Dao sam im USB sa svim podacima koje sam imao i znao sam da sada moraju da se bave zloupotrebama u ‘Krušiku’.”

Uzbunjivač iz “Krušika” govorio je o svom životnom putu, porodici, o vremenu kada je bio jedan od najboljih strelaca juniorskih liga kao mladi košarkaš valjevskog “Metalca”. Igrom sudbine, jedan od policajaca koji su došli da ga uhapse prepoznao ga je iz košarkaških dana.

Intervju sa Aleksandrom Obradovićem možete pročitati u novom broju magazina Nedeljnik.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…