1. Početna
  2. Vesti
  3. Albanija: Prva žrtva zakona o dekriminalizaciji politike

Albanija: Prva žrtva zakona o dekriminalizaciji politike

Albansko pravosuđe 13. juna je uhapsilo gradonačelnika malog grada Kavaja zbog skrivanja problema sa zakonom u prošlosti. Funkcioner vladajućih socijalista Elvis Roši tako je postao prva žrtva zakona usvojenog na samom kraju 2015, koji obavezuje javne funkcionere da otkriju ukoliko su u prošlosti bili pod istragom ili osuđivani.

Prema podacima s kraja maja, jedan ministar, 10 poslanika i pet gradonačelnika priznali su da su protiv njih pokretane istrage, a zabeležena je i promena imena radi skrivanja problematične prošlosti.
 
Albansko pravosuđe objavilo je 13. juna da je unapšen član vladajuće socijalističke partije i gradonačelnik grada Kavaja iz zapadnog dela centralne Albanije Elvis Roši zbog "skrivanja presude za silovanje u Italiji gde se iselio 1995. godine, kao i da ga je hapsilo švajcarsko pravosuđe u avgustu 1997. godine". 

Tužilaštvo je saopštilo i da "raspolaže informacijama prema kojima je Elvis Roši koristio pet različitih imena u pet različitih zemalja u Evropi". 

Elvis Roši, koji je na funkciji gradonačelnika godinu dana, izjavio je početkom juna da je od italijanskih vlasti dobio zvanična dokumenta kojma se utvrđuje da je nevin i da nikada nije bio osuđivan. 

"Dokazaću svoju nevinost", izjavio je Roši prilikom hapšenja, a preneli su albanski mediji. 

Ovaj zakon, poznat kao zakon o dekriminalizaciji, obavezuje svakog poslanika ili službenika da iznese podatke o svojoj prošlosti. Ovo je deo napora da se poveća moral u političkim krugovima u Albaniji, koji su poznati po vezama sa organizovanim kriminalom i korupcijom. 

Evropska unija je postavila borbu protiv ta dva zla kao uslov za pristupanje Albanije. 

O razmerama problema govore i prva priznanja funkcionera i poslanika koje su dostavili u skladu sa novim zakonom. Naime, jedan ministar, 10 poslanika od ukupno 140 i pet gradonačćelnika su u prvoj fazi primene zakona o dekriminalizaciji priznali da su protiv njih pokretane istrage i donošene presude, a razlozi se kreću od sitnijih kazni za kršenje saobraćajnih propisa i javnog reda do ilegalnih političkih aktivnosti, šverca druge i učešće u lancima prostitucije. 

Kako je prošlog meseca preneo BIRN, deo poslanika i gradonačelnika se ne seća zašto su bili predmet istrage, a među njima je gradonačelnik Kavaje. 

Kada je reč o ministrima, jedini koji je priznao probleme sa zakonom je ministar omladine i socijalnih pitanja Blendi Klosi, koji je doduše naveo da se incident odigrao 1994. godine kada je bio student, i da je reč o lomljenju flaša piva. 

"U to doba tužilac je incident okarakterisao kao krivični slučaj i sproveo je istragu provi mene i mojih drugova s univerziteta za neprimereno delo", naveo je on a preneo BIRN. 

U tekstu se navodi i da je zabeleženo da su političari menjali imena da bi skrivali problematićnu prošlost. To je slučaj gradonačelnika Kurbina Artura Bardija, koji je imao tri druga imena.

Izvor: AFP/Euractiv

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…