Albanija: Pravosuđe kao loše društvo

Albanija, koja sa entuzijazmom ide ka EU, dobila je iz Brisela jasno upozorenje: pre nego što reformiše pravosuđe, ne može ni da sanja o članstvu. Od Tirane se traži da preoblikuje pravosuđe izjedeno korupcijom i usvoji reformu o kojoj se već mesecima pregovara.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, 90% stanovnika očekuje tu reformu koju traži Evropa. Međutim, usvajanje u parlamentu u ovom zasedanju koje traje do 21. jula i dalje je neizvesno usled spora između vladajuće većine i opozicije. Političke partije 18. jula su održale sastanak u prisustvu predstavnika SAD i Evrope kako bi se otkočio ovaj proces. 

"Korupcija sa velikim K", reči su kojima 56’godišnja Luša Ćogle izražava ogorčenje, rasprostranjeno među 2,7 miliona albanskih građana. Ispred zgrade suda u Tirani ona za AFP kaže da od nje traže da plati 20.000 evra za neplaćenu struju u baru koji je prodala pre 20 godina. Kako bi dobila dokument kojim se potvrđuje ta prodaja, advokat joj traži 5.000 evra. Po njenim rečima, 1.000 je za njega, a po 1.000 za četiri sudije koje mogu da izdaju taj dragoceni dokument. 

Advokat Artan Hadžija, koji čeka saslušanje u ovoj beloj trospratnici u kojoj je ranije bila kompanija za struju, ovim nije iznenađen. Njegove kolege "nekada pribegavaju posrednicima", priznaje on. 

"Ovde se vode procesi na licitaciji, cenka se", navodi on. 

Nijedan sektor ne izmiče tom zlu – ni imovinski sporovi koji su česti u ovoj poljoprivrednoj zemlji sa manjkavim katastrom, ni kuće uništene bez procedure, razvodi, porodično nasilje, organizovani kriminal… 

Ombudsman Iglji Totozani rekao je da je korupcija "endemska" i da predstavlja "gangrenu u Albaniji".
 
Da li je gore pravosuđe ili njegov imidž
 
Prema rečima šefa opozicije Luzima Baše, koji pripada desnom centru, Albanci nemaju poverenja ni u pravosuđe ni u politiku. Socijalistički premijer Edi Rama daje im za pravo, navodeći da je albansko pravosuđe "sramota za zemlju". 

Prema izveštaju stručnjaka o imidžu pravosuđa, koji se može pronaći na sajtu parlamenta, Albanci su uvereni da deo pravosudnih radnika "plaća između 100.000 i 300.000 evra za bolje mesto u gradskim sredinama", dok je "cena" za prelazak zatvorenika iz izolacije u kućni pritvor između 60.000 i 80.000. 

Predsednik tribunala u Turani Fatri Isljamaj potvrđuje da pripada osramoćenom društvu i ne negira korupciju, ali smatra da je nje manje nego što se misli. 

"Korumpirane sudije moraju otići s položaja", navodi on, podsećajući na opoziv četiri ili 5 od ukupno 700 sudija i tužilaca u zemlji. Tako je 8. jula tužilaštvo zatražilo 5 godina zatvora za tužioca Sarande na jugu zemlje Rasima Dedu, kojeg je optužio učesnik imovinskog procesa da traži 80.000 evra mita kako bi presudio u njegovu korist. 

Evropski parlament je u poslednjem godišnjem izveštaju ukazao na "politiičko mešanje" i "jaku korupciju".

Međunarodna zajednica kao jedini spas
 
O reformi pravosuđa pregovara se meseima, a sada je blokirana jer opozicija odbija prisustvo stranih eksperata u telu koje će razmatrati kandidature za nosioce pravosudnih funkcija.
 
Premijer Edi Rama, koji ovu reformu vidi kao ključnu, odbio je da političke stranke budu predstavljene u to m telu. Sa Raminim stavom slaže se nemački poslanik u Evropskom,m parlamentu iz socijaldemokratske partije SPD Knut Flekenštajn, koji od 2014. pokušava da pomogne uspostavljanju dijaloga između dve strane i ocenjuje da je ključno da se ova reforma usvoji. 

"Sve dok sve sudije, na ovaj ili onaj način, zavise od političara korupcija se neće zaustaviti", navodi on. 

Ambasador SAD u Albaniji Donald Lu istakao je početkom juna da korupcija u pravosuđu ne samo da puni džešpve sudijama i političarima, već i u ništava živote običnih ljudi. 

Krajem juna žestoke reakcije je izazvala pretnja predsednika odbora za EU u nemačkom Bundestagu Gintera Krihbauma iz partije desnog centra CDU kancelarke Angele Merkel, da Albanija može izgubiti status kandidata koji je dobila 2014. godine. 

Iglji Totozani veruje "isključivo u međunarodu zajednicu". On smatra da je Albanija "paradoks između demokratskog sistema i institucija" i gotovo nepostojeće demokratske kulture aktera tih institucija. 

Izvor: AFP

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Svet, Vesti

Deset godina od smrti Nelsona Mandele

_______
Beograd – Na današnji dan pre deset godina,  5. decembra 2013. umro je Nelson Mandela, predsednik Južnoafričke Republike, čovek čije je ime postalo simbol borbe protiv rasizma. Mandela je bio…