Aktuelni saziv Skupštine Srbije ostaće zapamćen po najsramnijim istupima u istoriji višestranačja

Akademija ženskog liderstva

Beograd, 31. januar 2020. – Akademija ženskog liderstva  sa ogorčenjem i velikom zabrinutošću prati najnovije napade na žene od strane pojedinih poslanika i poslanica Narodne skupštine.

Prenosimo, u celosti, javno reagovanje Akademije ženskog liderstva na jezik mržnje i seksizam u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Savest nam ne dozvoljava da prećutimo i pređemo preko još jednog napada na žene u javnoj sferi. Zato kao i svaki put, podižemo svoj glas.

Nakon Marinike Tepić, Dragane Rakić, Aleksandre Jerkov, Tatjane Macure, Tamare Skrozza, Jovane Gligorijević, Gordane Čomić, Brankice Janković i drugih, ponovo su se u Skupštini žene našle na meti verbalnih napada, uvreda i omalovažavanja.

Ovoga puta je napadnuta članica vlade Zorana Mihajlović i to od strane poslanika i poslanica Srpske radikalne stranke.

Aktuelni saziv Skupštine Srbije ostaće zapamćen po najsramnijim istupima u istoriji našeg višestranačja. Ponizio je i pokazao nasilištvo prema ženama kakvo do sada nismo imali.

Sa žaljenjem konstatujemo da ni danas, kao ni u prethodnim slučajevima, institucije nemaju pravi odgovor i ne sprečavaju mizoginiju i seksizam u javnom prostoru i medijima.

Dok su radikali i radikalke u Skupštini napadale Zoranu Mihajlović, njihov predsednik, osuđeni ratni zločinac, je u Kruševcu pozvao optuženog napasnika Milutinu Jeličiću Jutku da se „kandiduje“ za predsednika Srbije. On je, takođe, u sudu i van suda verbalno napadao i vređao Jutkine žrtve.

Žrtve seksualnog uznemiravanja i mobinga koje su u taj sud došle tražeći pravdu. Njegovo ponašanje je još jedan šamar pravosuđu, istini, pravdi, ženskim pravima, ali i poslednjim tragovima normalnosti u javnoj komunikaciji.

Tažimo od predsednice Narodne skupštine da na najstroži način koji Poslovnik Skupštine propisuje kazni narodne poslanike koji su napadali ministarku Mihajlović kao i da na sve sledeće napade odmah i na isti način reaguje.

Svedoci smo da je nasilje prema ženama sve ogoljenije i brutalnije i stoga smatramo je poslednji trenutak da se Vlada, Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Ženska parlamentarna mreža i druge institucije i organizacije pokrenu i započnu koordiniranu borbu protiv nasilja nad ženama u javnoj sferi.

U takvoj borbi, Akademija ženskog liderstva uzeće aktivno učešće i daće svoj puni doprinos.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…