AKS: Suđenje putem video-linka kao procesna mogućnost nije predviđena zakonom

sudnica

 Beograd, 30. mart 2020. – Advokatska komora Srbije (AKS) je izrazila protivljenje uvođenju suđenja putem video-linka, odnosno aplikacije „Skype“, što je ocenila kao „procesne mogućnosti koje nisu predviđena zakonom“ i „predstavljaju drastično kršenje prava okrivljenog na pravično suđenje“.

U Srbiji se protiv osumnjičenih da su prekršili mere samoizolacije, postupci vode putem video-linka, odnosno aplikacije „Skype„, radi pravosudnih službenika i lica protiv kojih se vodi postupak.

Taj novi institut uveden je u naše krivično-procesno zakonodavstvo jednim jednostavnim dopisom Ministarstva pravde sudovima„, aa taj dopis „ne može predstavljati valjan osnov za njegovo sprovođenje“, ukazala je Advokatska komora u saopštenju.

Podsetila je da takve mere „moraju biti donete u zakonitoj proceduri propisanoj Ustavom i od strane nadležnih organa„.

Odredbom Člana 200. Ustava Srbije propisano je da ‘kad Narodna skupština nije u mogućnosti da se sastane, mere kojima se odstupa od ljudskih i manjinskih prava može propisati Vlada, uredbom, uz supotpis predsednika Republike“, navela je Komora.

Takođe podseća da je „Vlada dužna da uredbu o merama kojima se odstupa od ljudskih i manjinskih prava, podnese na potvrdu Narodnoj skupštini u roku od 48 sati od njenog donošenja, odnosno čim Narodna skupština bude u mogućnosti da se sastane„.

AKS navodi da u suprotnom mere odstupanja „prestaju da važe 24 sata od početka prve sednice Narodne skupštine održane po proglašenju vanrednog stanja„.

Komora podseća da je „poštovanje tih odredbi važno ne samo zbog njihove ustavne snage, već i zbog toga da se jasno konstatuje da saslušanje okrivljenog putem video-linka predstavlja odstupanje od zajamčenih prava okrivljenog u postupku, te da ta mera ima ograničeno vremensko važenje i da se mora ukinuti po okončanju vanrednog stanja„.

AKS navodi da „ne ulazi u pravo države da donosi i sprovodi mere za koje proceni da su u ovom trenutku svrsishodne u cilju zaštite svih građana„, ali upozorava da se zakonitost tih mera ne sme dovoditi u pitanje.

U tom smislu, neophodno je da Vlada Srbije donese odgovarajuću uredbu u skladu s navedenim ustavnim odredbama„, smatra Komora.

U saopštenju piše i da je suđenje putem video-linka mera „samo u slučaju vanrednog stanja“ i pod uslovom da se „uslovi za održavanje suđenja ne mogu obezbediti na drugi način„.

Kao takva, ta mera u postojećim okolnostima nije neophodna, jer se uslovi mogu obezbediti poštovanjem propisanih mera za sprečavanje širenja zaraze„, ukazala je Komora.

AKS je izrazila protivljenje takvom vidu suđenja i navela da „deli zabrinutost s građanima Srbije povodom novonastale situacije“, kao i da „daje svoj doprinos svojim predlozima, donacijama i obavljanjem svog posla i u uslovima opasnim po zdravlje i život ljudi„.

I u takvim okolnostima, međutim, moraju se poštovati odredbe Ustava koje se odnose na zajamčena ljudska prava ukoliko želimo da sačuvamo odlike pravne države„, zaključila je Advokatska komora Srbije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…