AKS: Akademska zajednica da stane u odbranu Beljanskog

Advokatsk komora Srbije

Beograd, 12. novembar 2016. (AKS/Autonomija) – Poništaj doktorata Slobodanu Beljanskom, jednom od najeminentnijih pravnika Srbije, bivšem predsedniku Saveza advokatskih komora Jugoslavije i Vojvodine, priznatom filozofu prava, borcu za vladavinu prava, članu Saveta za borbu protiv korupcije i uspešnom advokatu, predstavlja osvetu i pokušaj zastrašivanja advokata, saopštila je danas Advokatska komora Srbije.

U saopštenju se ukazuje da rešenje o poništaju doktorata ne sadrži ni jedan podatak ko je, kada i zbog čega podneo inicijativu Katedri za krivično pravo da preispita postupak koji je prethodio odbrani doktorata, pri čemu je nesporno da je pred komisijom Pravnog fakulteta u Novom Sadu i pred eminentnim članovima te komisije, doktorat odbranjen.

“Poništaj doktorata advokata Slobodana Beljanskog, advokata iz Novog Sada iz proceduralnih razloga nakon 15 godina, ne može biti slučajnost. Način i vreme poništavanja doktorata jasno govore o motivima onih koji su ovakvu odluku doneli i onih koji su je inicirali”, ocenila je Advokatska komora Srbije.

U saopštenju se ističe se da vreme donošenja takve odluke koincidira sa okončanim izborima za organe i delegate ogranka Advokatske komore Vojvodine (AKV) u Novom Sadu koje sadašnji predsednik AKV ne priznaje i predstojećim izborima za organe Advokatske komore Vojvodine, te napominje da je svima poznato da je Slobodan Beljanski među prvima oštro kritikovao način rukovođenja Advokatskom komorom Vojvodine i njenog predsednika Srđana Sikimića.

Upravni odbor Advokatske komore Srbije osudio je postupak Pravnog fakulteta u Novom Sadu i apelovao na stručnu javnost i akademsku zajednicu da se oglase.

“Smatramo da napad na našeg kolegu Slobodana Beljanskog predstavlja bezuspešan pokušaj ponižavanja čitave advokature kojoj se na ovaj način šalje poruka”, ocenila je Komora, koja je podstrekačima ovog čina poručila da je “rukopis prepoznat” i da će Advokatska komora Srbije stati u odbranu Slobodana Beljanskog i preduzeti sve potrebne mere u cilju odbrane njegovih prava i zaštite njegovog ugleda i dostojanstva.

“Donošenjem ovakvog rešenja dekan Pravnog fakulteta prof. dr Ljubomir Stajić i šef Katedre za krivično pravne nauke prof. dr Branislav Ristivojević kompromituju rad i urušavaju ugled visokoobrazovne institucije na čijem su čelu”, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević u ime Upravnog obora Komore.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…