AKPA: Vrhovni kasacioni sud za uravnilovku u sudstvu

sudijski čekić

Beograd, 14. februar 2018. – Nakon što je Vrhovni kasacioni sud, povodom predloženih amandmana Ministarstva pravde na deo Ustava Srbije koji se tiče sudova, ocenio da ’’predložena rešenja predstavljaju diskriminaciju u pristupu sudijskom pozivu”, reagovao je Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA).

AKPA u saopštenju navodi da ’’VKS prećutkuje da je zahtevan prijemni ispit na ravosudnu akademiju dostupan svakom kandidatu'', i dodaju da ’’Pravosudna akademija postoji upravo  kao pravičan filter kandidata za sudije’’.

Iz AKPA ukazuju da se i ’’do sada se dešavalo da se na 12 slobodnih mesta u beogradskim sudovima javi 400 formalno jednakih kandidata, a onda Visoki savet sudstva (VSS) proizvoljno odabere 12 kandidata, koji po pravilu imaju ličnu vezu, a nisu najiskusniji’’.

’’VKS, kao i Društvo sudija, nikada nisu kritikovali netransparentan rad VSS’’, piše u saopštenju  ’’pa ni to što je VSS u januaru 2018. bez javne rasprave usvojio Pravilnik o prvom izboru sudija, koji predviđa da su pitanja za kandidate unapred objavljena na sajtu VSS, pa ih svako može naučiti napamet’’.

’’Građani Srbije će, ako su zaista zadovoljni postojećim sudstvom, na referendumu biti protiv PA u Ustavu, a nejasno je zašto sudije VKS žele da spreče reformu i uvođenje reda u izbor sudija’’, konstatuju iz AKPA i dodaju da je ''simptomatično je da trenutno jedino Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) ukazuje na manjkav sistem izbora sudija u Srbiji,  dok većinski deo stručne javnosti ćuti’’.

Na kraju saopštenja, AKPA podseća da ’’uprava VKS pre nekoliko meseci nije dozvolila da AKPA sprovede anketu među sudijama VKS, kada je 80% od 1218 ostalih anketiranih sudija reklo da sudije napreduju u karijeri na osnovu ličnih veza i nepotizma’’.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…