1. Početna
  2. Društvo
  3. AKPA traži hitan sastanak s nadležnima zbog izbora tužilaca

AKPA traži hitan sastanak s nadležnima zbog izbora tužilaca

sudijski čekić

Beograd, 19. decembar 2017. – Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) zatražio je hitan sastanak sa predsednicom Skupštine Srbije, ministarkom pravde, predsednicom Državnog veća tužilaca (DVT) i zaštitnikom građana, kako bi se utvrdilo kako su tajni spiskovi sa imenima tužilaca koji tek trebaju da se izaberu na funkcije procureli u javnost pre sednice DVT.

"Tražimo da se ovaj slučaj ispita i da javnost bude obaveštena ko je učestvovao u sastavljanju tajnog spiska kandidata, kada je spisak sastavljen, u kom krugu je dogovoren", navodi se u saopštenju AKPA i dodaje da takva situacija ukazuje da je fingiran konkurs za 52 mesta zamenika javnih tužilaca u Srbiji.

Alumni klub Pravosudne akademije zatražio je da DVT javno objavi zapisnik sa sporne sednice održane 14. decembra i da objasni zašto je pre rasprave o kandidatima sa tog zasedanja isključena javnost.

Zatražili su objašnjenje i zašto predlog o izboru kandidata nije odmah objavljen na Internet sajtu DVT, već je pod oznakom "hitno" poslat Skupštini, čiji je Odbor za pravosuđe o kandidatima raspravljao u rekordnom roku.

Kako su ukazali, u pitanju je najveći konkurs za izbor tužilaca u Srbiji od kako postoji DVT, a mnoge okolnosti podsećaju na reizbor tužilaca iz 2009. godine u kome su takođe u opticaju bili mnogi tajni spiskovi sastavljeni pod sumnjivim okolnostima, van zvaničnih institucija.

"Ne sme se dopustiti da se takav skandal ponovi i zato javnost mora biti upoznata sa svim spornim aspektima izbora funkcionera, koji izazivaju osnovanu sumnju u regularnost", saopštio je Alumni kluba Pravosudne akademije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…