1. Početna
  2. Društvo
  3. AKPA: Polovinu sudija i tužilaca da biraju kolege na neposrednim izborima!

AKPA: Polovinu sudija i tužilaca da biraju kolege na neposrednim izborima!

sudijski čekić

Beograd, 12. oktobar 2017. –  ''Bar polovina sudija i tužilaca u Visokom savetu sudstva i Državnom veću tužilaca moraju biti izabrani od strane svojih kolega na neposrednim izborima, a sam izborni proces, tj. izborna kampanja morala bi biti detaljnije regulisana, uz ograničenja po ugledu na političke izbore, kako bi reforma pravosuđa dala neke konkretne rezultate'',  izjavio je Siniša Trifunović, predsednik Alumni kluba Pravosudne akademije (AKPA).

Mnogi zaboravljaju na različite uticaje koji postoje unutar pravosuđa, i zato sastav pravosudnih saveta koji obavljaju izbor sudija i tužilaca mora biti balansiran, a to znači da u njemu, pored sudija i tužilaca, moraju biti i nestranački članovi koje bi birala Skupština Srbije – ističe Trifunović i dodaje da u izboru sudija i tužilaca postoje koruptivni rizici, kao i rizici ličnog uticaja (nepotizam), zbog čega strukovno udruženje AKPA predlaže da se deo sastava pravosudnih saveta menja na godišnjem nivou, tj. da postoji tzv. rotacioni princip da bi se obezbedila njihova politička nezavisnost.

Takođe, izvori finansiranja kampanja moraju biti transparentni i mora se obezbediti  jednaka dostupnost glasačkom telu svakog kandidata, bez obzira da li ga podržava strukovno udruženje ili je nezavisan kandidat – zaključio je Siniša Trifunović.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…