1. Početna
  2. Društvo
  3. AKPA: Izbor 53 tužioca ponovo pred Ustavnim sudom

AKPA: Izbor 53 tužioca ponovo pred Ustavnim sudom

Ustavni sud Republike Srbije

Beograd, 13. decembar 2017. – Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) podneo je Ustavnom sudu inicijativu za ocenu zakonitosti novog pravilnika Državnog veća tužilaca (DVT) o ispitu za kandidate za prvu tužilačku funkciju.

’’Umesto da se kandidati iznova testiraju, nezakoniti pravilnik priznaje kandidatima ocenu sa ispita po nevažećem pravilniku DVT iz 2016, čime je obesmišljen ceo proces’’, piše u saopštenju.

AKPA smatra da ’’država bezrazložno kasni sa reformom u načinu izbora sudija i tužilaca, bez čega Srbija neće zatvoriti najvažnije Poglavlje 23 u pregovorima sa EU, jer se izbori na funkcije obavljaju ispod svake granice prihvatljivih objektivnih kriterijuma, a 80% srpskih tužilaca je ocenilo da se zasnivaju na ličnim vezama i nepotizmu’’.

Državno veće tužilaca je samostalni organ u kome participiraju pored predstavnika izvšne i zakonodavne vlasti i tužioci, članovi Udruženja tužilaca Srbije, koji presudno utiču na odluke ovog organa, ocenjuju iz AKPA.

AKPA podseća da je ’’Ustavni sud jula 2017. pokrenuo postupak protiv ranijeg pravilnika DVT i privremenom merom blokirao izbor 18 kandidata za tužioce u srpskom parlamentu. DVT je onda preko noći u septembru, bez ikakve javne rasprave, doneo novi pravilnik, kako bi zaobišao odluku Ustavnog suda’’.

Trenutno se užurbano sprovodi novi konkurs za 53 zamenika tužilaca kako bi se ponovo proizvoljno izabrali tužioci, a da Ustavni sud ne bi stigao da reaguje, navodi se na kraju saopštenja AKPA.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…