Akademija ženskog liderstva pokrenula kampanju „Izbori bez nasilja 2023“

Foto: liderke.org

Beograd – Akademija ženskog liderstva (AŽL) po drugi put je pokrenula kampanju „Izbori bez nasilja“ u okviru koje će prikupljati podatke o svim oblicima nasilja kojima su izložene žene koje učestvuju u izborima.

Predali smo zahtev Republičkoj izbornoj komisiji i očekujemo da i oni uvedu instrumente i mehanizme za praćenje i sprečavanje nasilja prema ženama„, navodi se u saopštenju AŽL.

AŽL će i tokom ove kampanje pratiti, beležiti i obaveštavati javnost o nasilju prema ženama.

Atmosfera puna napetosti i podela u društvu, 26 ubijenih žena ove godine i porast broja zabeleženih slučajeva nasilja govore o velikim rizicima kojima su izložene pre svega kandidatkinje i aktivistkinje, zatim žene u izbornoj administraciji ali i žene koje glasaju„, podseća AŽL.

Već na samom početak kampanje zabeleženi su slučajevi nasilja prema ženam. Mediji su izvestili o fizičkom napadu na narodnu poslanicu Radmilu Vasić (Dveri), a na društvenim mrežama su primećeni mnogobrojni omalovažavajući, mizogini i seksitički komentari upućeni kandidatkinjama sa izbornih lista kako opozicije tako i pozicije.

Nasilje je instrument za zadržavanje postojećih odnosa moći u društvu. Nasiljem se žene obeshrabruju da uzmu aktivnije učešće u politici.

Nema demokratskog i pravednog društva ako se iz javnog života i odlučivanje isključi jedna njegova polovina.

Zato kampanjom Izbori bez nasiljaAŽL skreće pažnju na neravnopravnu trku koju žene trče u izborima jer, za razliku od muških kolega, one moraju da se nose sa mnogo izraženijim nasiljem, pretnjama i uznemiravanjem samo zato što su žene.

Verujemo da delovanjem u javnosti možemo da utičemo da se nasilje prema ženama u izborima smanji i osvesti važnosti borbe protiv ovih, po celo društvo opasnih pojava„, naglašava AŽL u saopštenju povodom početka kampanje „Izbori bez nasilja“ .

I u ovoj kampanji Akademija ženskog liderstva poziva sve političke aktere: političke stranke, koalicije, grupe građana kao i sve institucije da javno osude i učine sve što je do njih da spreče nasilje prema političarkama i ostalim ženama angažovanim u izbornoj kampanji.

Pored toga, pozivaju sve učesnice i učesnike izbora, novinare/ke, aktiviste/kinje NVO, kao i građane i građanke da prijave pretnje i sve druge oblike nasilja prema kandidatkinjama i drugim ženama koje učestvuju u izbornom procesu.

To je moguće činiti na tri načina: popunjavanjem prijave na websajtu www.liderke.org, slanjem maila na adresu prijavinasilje@liderke.org ili slanjem Viber poruke na broj  +381 61 309 3880.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…