Ahmetaj: Nova metodologija proširenja EU znači Evropu u više brzina

Mimoza Ahmetaj

Brisel, 12. februar 2020. – Nova metodologija proširenja EU, koju je nedavno usvojila Evropska komisija i koja je sa velikom pažnjom dočekana u kandidatima za EU i članicama, ukazuje na uvođenje „Evrope u više brzina“, smatra ambasadorka Kosova u EU Mimoza Ahmetaj.

U autorskom tekstu za portal EUObzerver Ahmetaj upozorava i da bi eventualne promene u sadržaju i pristupu  poglavlju 35 u pregovorima Srbije o članstvu u EU, koje se u slučaju Srbije odnosi na postizanje sveobuhvatnog sporazuma sa Kosovom, moglo da promeni dinamiku dijaloga Kosova i Srbije.

Ahmetaj navodi da je nakon blokade otvaranja pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonojom EU izašla sa izmenama u procesu proširenja kako bi ubedila članice skeptične prema tom procesu u potrebu uključivanja Zapadnog Balkana.

Uz isticanje dobro poznatih kriterijuma i mape puta, fokus je na sankcijama za zemlje kandidate ako ne sprovedu reforme u zadatom roku.

Istovremeno će grupisanje poglavlja u šest sektora imati uticaj i određene posledice na neke ili čak sve zemlje u procesu pristupanja, ocenila je Ahmetaj u autorskom tekstu „Podešavanje procesa proširenja – pogled sa Kosova„.

Na prvom mestu, kako je rekla, postepeno uklapanje u politike EU praktično znači da će zemlje Zapadnog Balkana dobiti pristup različitim sektorima ali da će jako teško stići do punog članstva.

Drugim rečima, uvodi se Evropa u više brzina„, istakla je Ahmetaj koja je bivša kosovska ministarka za evrointegracije.

EU će prihvatiti neku zemlju na osnovu svojih potreba i interesa dajući joj pravo na pristup pojedinim sektorima (finansijski, bezbednost, itd.) ali će i produžiti proces do punog članstva. Rezultat će biti selektivan proces i neće biti situacije u kojoj obe strane dobijaju.

Pored toga, iako deluje da će glasanje kvalifikovanom većinom pojednostaviti proces glasanja za kandidata u završnoj fazi, zbog dugotrajnog procesa u različitim fazama, zemlje kandidati teško da će stići do završne faze glasanja.

Konačno, navodi Ahmetaj, sadržaj poglavlja 34 i 35 ostaje nepoznat a njihov budući uticaj nejasan.

Za Kosovo je poglavlje 35 u pristupanju Srbije EU ključno jer je posvećeno dijalogu Kosova i Srbije. To poglavlje je, prema pregovaračkom okviru EU sa Srbijom, „vlasništvo“ Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) a ne Evropske komisije, podseća ambasadorka Kosova u Briselu.

Dijalog Kosova i Srbije i sporazumi postignuti u tom procesu automatski postaju merila za Srbiju u pristupanju i napredak u dijalogu je obavezan za budući napredak Srbije u pristupnom procesu.

Unošenjem promena u sadržaj i pristup tom poglavlju… mogao bi da se pokrene lanac promena u dinamici dijaloga Kosova i Srbije, smatra Ahmetaj.

Inače, Srbija se od početka pregovora sa EU u januaru 2014. žali da pregovara 29 (28 članica plus Kosovo) umesto sa 28 članica (danas 27, posle Bregzita) i da nosi veliki teret.

Namera Srbije bila je da izmesti poglavlje 35 iz EEAS u sektor proširenja u EK, piše Ahmetaj i dodaje da to pitanje, iako deluje kao tehničko, ima politički uticaj.

Ukoliko bude promena nadležnosti, sadržaja i procedure za poglavlje 35 u pregovorima Srbije sa EU, onda će se ono smatrati kao poglavlje za „ostalo„. Tada bi bilo poslednje na listi i manje važno i uključivalo bi sva preostala pitanja.

Kada se to prevede na situaciju oko Kosova, to znači da bi sva nerešena pitanja između Kosova i Srbije ostala na čekanju dok Srbija ne stigne do finalne faze pregovora, navela je Mimoza Ahmetaj.

U tom slučaju će Kosovo biti u zastoju i potpuno zavisiti od spremnosti i velikodušnosti Srbije za budući napredak„, rekla je Ahmetaj.

Ona je istakla da je zbog toga od velikog značaja da nova metodologija ostane kod prvobitne ideje oko poglavlja 35 i da ne menja ili daje zemlji kandidatu pravo da bira kako želi da pregovora o tom poglavlju.

Više je nego važno imati političku odluku i sporazum između Kosova i Srbije tako da svaka zemlja može da nastavi svoj put u EU„, napisala je u autorskom tekstu ambasadorka Kosova u EU.

Prema njenim rečima, EU i procesu proširenja je potrebno više političkih odluka i obavezivanja lidera i članica EU, kao i jasna poruka Zapadnom Balkanu.

Kako je dodala, nova metodologija bi mogla da unese u proces još veću konfuziju i preklapaće se sa ranijim dokumentima.

Kupovina vremena nikome neće koristiti – već smo mnogo izgubili do sada„, zaključila je Mimoza Ahmetaj, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…