Agenciji za sprečavanje korupcije za četiri godine prijavljeno sedam lobističkih kontakata

Foto: mc.rs

Beograd – Agenciji za sprečavanje korupcije je za četiri godine primene Zakona o lobiranju prijavljeno sedam lobističkih kontakata, izjavio je programski direktor Transparentost Srbija Nemanja Nenadić.

Nenadić je i ocenio da taj zakon nije pomogao da se približimo saznanju o uticajima na kreiranje propisa u Srbiji.

Neki od razloga za to su, kako je rekao, slabosti zakonskih rešenja, ali i nedovoljna pažnja posvećena njihovoj primeni usled čega se, dodao je, beleže samo kontakti sa profesionalnim posrednicima (registrovani lobisti), ali ne i sa licima koja zastupaju sopstvene interese ili asocijacijama koje zastupaju interese svojih članica.

Srbija ima obavezu da do kraja septembra 2023. unapredi transparentnost lobiranja, ali rad na izmenama Zakona o lobiranju još uvek nije počeo, navodi Transparentost Srbija koja je predstavila analizu „Koruptivni rizici u propisima i lobiranje u Srbiji“.

U toj analizi se posebno ukazuje na veoma značajne koruptivne rizike u nizu pravosudnih zakona koji se donose radi usaglašavanja sa izmenjenim Ustavom koji uključuju preširok imunitet članova pravosudnih saveta, korišćenje pojmova koji se mogu različito tumačiti i nedovoljne zakonske garancije javnosti rada Nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima.

Takođe, analiza sadrži značajne korupcijske rizike, između ostalog, u vezi sa javnošću rada i diskrecije kod zapošljavanja.

Pravni savetnik i zastupnik Transparentost Srbija Robert Sepi istakao je da trenutno mehanizam davanja mišljenja o proceni rizika od korupcije odlikuje nekoliko nedostatka, a prvi je da ne postoji dužnost da se takvo mišljenje uopšte traži kod nacrta zakona u svim slučajevima, već samo za osam taksativno navedenih oblasti.

Drugi se, kako je rekao, ogleda u činjenici da prilikom usvajanja predloga zakona nije vidljivo da li je nacrt dostavljen radi davanja mišljenja i iz kojeg razloga su odbijene preporuke Agencije, ako ih je dostavila.

Prema rečima profesorke Radmile Vasić, članice Upravnog odbora Transparentost Srbija, u prethodnih 20 godina borba protiv korupcije i organizovanog kriminala je bila „ideološki proglas, ali bez programskog naboja„.

Donošene su brojne strategije, akcioni planovi, imali smo enormnu produkciju propisa, pre svega zakona i podzakonskih akata koji su vrlo često menjani. Ti propisi imaju brojne antikorupcijske norme u najširem smislu reči, a zapravo su nepotpuni i manjkavi„, rekla je ona.

U ime Misije OEBS u Srbiji, koja je pomogla izradu ove analize, skup je pozdravio šef Odeljenja za vladavinu prava Stiven Fener koji je naglasio da je borba protiv korupcije bitna, čak osnovna obaveza Misije u Srbiji.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…