1. Početna
  2. Kultura
  3. Agencija za privredne registre počela da vodi registar ustanova kulture

Agencija za privredne registre počela da vodi registar ustanova kulture

laptop

Beograd – Ustanove kulture u javnoj i privatnoj svojini, kao i one čiji se projekti i rad većim delom ili u celini finansiraju iz budžeta, registruju se od 18.11. 2022. u Agenciji za privredne registre.

Kako je navedeno u saopštenju, APR je počeo da vodi Registar ustanova kulture.

One ustanove kulture koje su bile registrovane u nadležnim privrednim sudovima imaju obavezu da se usklade sa Zakonom o kulturi i da se upišu u ovaj registar, koji se vodi kao elektronska, centralna, javna baza podataka.

Postupak za upis usklađivanja pokreće se podnošenjem registracione prijave i propisane dokumentacije i sprovodiće se u skladu sa Zakonom o postupku registracije u Agenciji za privredne registre.

Do 18. februara 2023. godine, postupak za upis usklađivanja Agencija će sprovoditi bez naknade, a po isteku navedenog roka podnosilac prijave će biti dužan da podnese i dokaz o uplati propisane naknade.

Statusni podaci ustanova kulture, sa osnivačkim aktima i statutima, biće javno objavljivani na internet stranici Agencije, u Registru ustanova kulture, u skladu sa zakonom.

Zakonom o kulturi je, takođe, propisano da ustanove kulture stiču svojstvo pravnog lica upisom u registar, a sam postupak osnivanja ustanova kulture sprovodiće se preko jednošalterskog sistema registracije, koji omogućava dobijanje registartskog/matičnog broja i poreskog identifikacionog broja (PIB), uz rešenje registratora o osnivanju ustanove kulture.

Registracija ustanova kulture sprovodi se podnošenjem registracione prijave i dokumentacije u papirnoj formi, dok će podnošenje elektronske prijave biti omogućeno od drugog kvartala 2023. godine.

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…

Foto: facebook.com/perpetuumjazzile
Kultura, Muzika

Perpetuum Jazile nastupa 9. februara u Kolarcu

_______
Beograd – Jedna od najvećih i najprepoznatljivijih vokalnih grupa na svetu Perpetuum Jazzile nastupiće 9. februara u beogradskom Kolarcu gde će publici predstaviti nove obrade svetskih hitova, najavili su organizatori.…