Agencija za borbu protiv korupcije: Još proveravamo Malog

Siniša Mali

Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je novinarima KRIK-a da je postupak provere gradonačelnika Beograda Siniše Malog i dalje u toku, ali nije želela da dostavi nijedan podatak o tome dokle je postupak stigao. Rekli su da informacije o ovom slučaju neće biti dostupne javnosti dok postupak ne bude završen.

Agencija je pokrenula postupak nakon KRIK-ovog otkrića da je Mali kao direktor dve ofšor firme sa Britanskih devičanskih ostrva kupio 24 stana u luksuznom bugarskom letovalištu „Sveti Nikola“.

On je u ime ofšor firmi kupio bugarske kompanije u čijem su vlasništvu bili stanovi. Tokom 2012. i 2013. godine, dok je bio savetnik za ekonomiju tadašnjeg prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića, kupovao je i prodavao stanove.

Naredne godine imenovan je za gradonačelnika Beograda, a jedan apartman prodao je u maju 2015.

Njegova advokatica je, u danima nakon objavljivanja priče, podnela dokumenta bugarskom registru i tražila da se Mali odatle izbriše kao zastupnik ofšor firmi – i da ona bude upisana umesto njega.

Prošle nedelje, registar je odbio ova dokumenta, pa se Mali i dalje zvanično vodi kao direktor ofšor firmi i upravlja stanovima vrednim više od 5 milion evra.

Ne zna se ko je pravi vlasnik ofšor firmi za koje Mali radi.

Nakon što je KRIK objavio priču, Mali je u javnosti tvrdio da je njegov potpis na dokumentima falsifikovan i to za period nakon što je postao gradonačelnik.

Agencija utvrđuje da li je Siniša Mali bio u sukobu interesa i da li je prijavio svu imovinu.

On je bio dužan da traži saglasnost Agencije za obavljanje poslova kako bi izbegao potencijalni sukob interesa, a nije prijavio da je direktor ofšor kompanija koje su kupile apartmane.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ranije je obećao javnosti da će slučaj biti ispitan do kraja, kao i da Siniša Mali neće ostati na mestu gradonačelnika ukoliko se utvrdi da je direktor ofšor kompanija i da je prekršio zakon.

Autorka: Bojana Pavlović, Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK)

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…