Agencija spremna za praćenje eventualnih izbora

izbori

Agencija za borbu protiv korupcije spremno dočekuje eventualno raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, izjavio je savetnik u Agenciji Predrag Knežević podsećajući da ta institucija posmatra izborni proces i da ukoliko utvrdi nepravilnosti podnosi zahteve za pokretanje prekršajnih postupaka.

"Agencija je do sada podnela više od 500 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka što je rezultiralo sa 200 osuđujućih presuda", rekao je Tanjugu Knežević.

Navodeći da Agencija spremno dočekuje izbore bilo da se radi o lokalnim, pokrajinskim ili parlamentarnim, on je istakao da to znači da će obnoviti mrežu posmatrača koje je koristila ranijih godina.

Prema njegovim rečima, biće obnovljena mreža od 165 posmatrača koje je Agencija imala ranijih godina, a posmatrači će dodatno biti edukovani kako bi onitoring bio što bolje obavljen.

"Agencija će, ukoliko dobije sredstva o kojima odlučuje Ministarstvo finansija, obavljati monitornihg bez obzira da li se radi o pokrajinskim, lokalnim ili parlamentarnim izborima", rekao je Knežević.

Objašnjava da posmatranje izborne kampanje ima veliki značaj jer Agencija na terenu uočava sve aktivnosti političkih subjekata i kasnije ih upoređuje sa onim što je prikazano u izveštajima koje stranke podnose, ali isto tako prikuplja izborni materijal, fotografišu se i dokumentuju sve aktivnosti koje jedan politički subjekat ima u vezi sa političkom kampanjom.

Ističe i da su politički subjekti ranijih godina pravili propuste, te je Agencija podnosila zahteve za pokretanje prekršajnih postupaka.

Navodeći da je prvi put praćenje izbora na taj način organizovano 2012. godine, on je istakao da je Agencija uočila dosta nepravilnosti u toku izbornih kampanja, a da je rezultat toga više od 500 podnetih zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka koji su rezultirali sa 200 pravosnažnih presuda i kaznama od 200.000 dinara do dva miliona dinara za političku stranku i od 50.000 do 150.000 za odgovorno lice.

On podseća da Agencija na osnovu donete pravosnažne presude donosi rešenje o gubitku prava na dobijanje sredstava iz javnih izvora, odnosno ukida finansiranje političkim subjektima za narednu kalendarsku godinu, a taj gubitak je, navodi, u rasponu od 10 do 100 odsto i do sada je doneto 50-tak takvih rešenja.

"Nema pravila ko pravi prekršaj. To čine kako grupe građana, tako i male i velike stranke", rekao je Knežević i dodao da do sada Agencija nije podnosila krivične prijave jer postoji problem sa zakonom.

Prema njegovim rečima, u krivičnom delu Zakona o finansiranju političkih aktivnosti traži se namera prikrivanja izvora finansiranja ili iznosa sredstava koji se prikuplja što predstavlja problem dokazivanja.

Izvor:Tanjug

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…