1. Početna
  2. Borba protiv korupcije
  3. Agencija: Nema osnova za postupak protiv Vlaisavljevića

Agencija: Nema osnova za postupak protiv Vlaisavljevića

Nekoliko dana pošto je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) objavila da direktor beogradskog aerodroma Saša Vlaisavljević nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije da je suvlasnik kompanije u Hrvatskoj, on je Agenciji poslao dopis. Ova institucija je tada zaključila da nema osnova za pokretanje postupka protiv njega.

Vlaisavljević je dopisom od 24. avgusta, kako je KRIK-u rečeno u Agenciji, objasnio da je firmu „Sky market media“ osnovao dok je radio u privatnom sektoru. Dostavio je i dokument kojim je svog poslovnog partnera juna 2014. godine, dva meseca pre nego što je postao direktor aerodroma, ovlastio da njegov vlasnički udeo u firmi bez naknade prebaci na nekog drugog.

Prenos vlasništva, međutim, nije zaveden ni u jednom zvaničnom registru. Prema podacima hrvatskog poslovnog registra Vlaisavljević se i danas vodi kao suvlasnik firme. Iz registra su KRIK-u rekli da su ti podaci ažurni i da nije bilo prijave promene vlasništva u firmi „Sky market media“.

Agencija je zaključila da se direktor aerodroma nije ogrešio o zakon.

„Uzimajući u obzir navedeno (Vlaisavljevićev dopis)… ne postoje razlozi za pokretanje postupka protiv Saše Vlaisavljevića za utvrđivanje postojanja povreda Zakona o Agenciji“, navodi se u odgovoru poslatom KRIK-u.

Podsećamo, KRIK je prošle nedelje objavio da je Vlaisavljević upisan u hrvatski sudski registar kao suvlasnik firme „Sky market media“, osnovane januara 2013. godine u Dubrovniku, kao i da se taj podatak ne navodi u njegovom imovinskom kartonu na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije.

Osnovna delatnost kompanije je oglašavanje, turizam, trgovina i usluge. Finansijski izveštaji pokazuju da je kompanija na kraju prošle godine bila u plusu, dok je 2013. godine zabeležila gubitak.

Autorka: Dragana Pećo, Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK)

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…