Agencija: Mali nije tražio saglasnost da bude direktor ofšor firmi

Gradonačelnik Siniša Mali nije podneo zahtev Agenciji za borbu protiv korupcije za saglasnost da obavlja poslove savetovanja i upravljanja u dvema ofšor firmama, navodi se u odgovoru koji je ova institucija uputila nevladinoj organizaciji Centar za vladavinu prava (CVP).

Mali je po zakonu, kao funkcioner, bio dužan da od Agencije traži saglasnost za obavljanje poslova kako bi izbegao potencijalni sukob interesa. Podsetimo, KRIK je prošle nedelje objavio da je Siniša Mali, dok je bio na javnoj funkciji, kao direktor upravljao dvema ofšor firmama sa Britanskih Devičanskih ostrva u čijem su vlasništvu nekretnine u Bugarskoj vredne pet miliona evra.

U odgovoru se navodi da Mali nije prijavio ni primanja za obavljanje poslova u ovim stranim kompanijama, zbog čega je agencija pokrenula postupak provere njegovog izveštaja o imovini i prihodima.

Ekonomista Milan Kovačević rekao je za televiziju N1 da će gradonačelnik, ukoliko se potvrdi pisanje KRIK-a, morati da dokazuje da nije bio direktor firmi.

''Naravno da bi to bio sukob interesa ako se stvarno valjanim dokumentom dokazuje da on ima i funkciju direktora ofšor kompanije. Svi ti dokumenti ostaju pravosnažni, valjani, dokle god se eventualno ne dokaže suprotno. Što znači da on treba da dokazuje da nije tako, a ne oni koji su uzeli iz registra neki dokument'', navodi Kovačević.

Autori: Bojana Jovanović, Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…