Agencija EU za sajber kriminal neće dva sedišta

Agencija EU za sajber bezbednost dobila je u borbi sa grčkom vladom podršku evroposlanika za zatvaranje svog sedišta u Heraklionu, najvećem gradu na Kritu, i preseljenje svih zaposlenih u drugo sedište u Atini.

Službenici Agencije kažu da lokalni političari ne zatvaraju sedište na Kritu iako to grčku vladu nepotrebno košta oko milion evra a oni gube vreme i gomilaju troškove putujući između Atine i Herakliona na sastanke. I dok se Grčka bori da kancelarije ostanu i na Kritu, zaposleni u Agenciji ukazuju da bi njihovim zatvaranjem došli do novca preko potrebnog za nove projekte i zapošljavanje stručnjaka.
 
Od 2013. godine Agencija Evropske unije za mreže i bezbednost informacija (ENISA) ima dve kancelarije iako većina drugih agencija EU ima samo jednu. Grčka vlada plaća za prostor Agencije na Kritu oko 640.000 evra godišnje u sklopu netipičnog aranžmana za agencije EU a sa ciljem da se udaljeno grčko ostrvo učini atraktivinijim.
 
Zaposleni na Kritu žale se i da članovi njihovih porodica imaju teškoća sa školovanjem i izgledima za zapošljavanje u Heraklionu.
 
"Svi zaposleni koji imaju školsku dece govore o problemima", rekao je za EurActiv.com direktor ENISA Udo Helmbreht (Helmbrecht).
 
Pored toga, osoblje putuje između Herakliona i Atine na sastanke, tako da se gubi vreme a putni troškovi rastu.
 
Odbor Evropskog parlamenta za budžet podržao je na sastanku sredinom marta zalaganje Agencije za sajber bezbednost za zatvaranje kancelarije u Heraklionu.
 
Francuski evroposlanik Žan Artui (Jean Arthuis), koji je predsednik Odbora, razgovarao je ovog meseca sa grčkim ministrom saobraćaja koji je zadužen za lokaciju kancelarija Agencije. "Nadam se da Grčka sluša", rekao je Artui tokom debate u Odboru.
 
ENISA procenjuje da bi grčka vlada mogla da uštedi oko 250.000 evra godišnje ako se zatvori zgrada na Kritu. Grčka vlada mogla je da uštedi ravno milion evra od 2013. da je ENISA imala samo jedno sedište.
 
Pored toga, Helmbreht kaže da grčka vlada šalje novac agenciji sa četiri ili pet meseci zakšnjenja, što znači nove probleme sa kašnjenjem kod plaćanja zakupa i zbog ljutnje vlasnika prostora.
 
Zakup zgrade u Heraklionu košta po kvadratnom metru više nego zakup u Atini. Uz to su neke prostorije u zgradi u Heraklionu prazne pošto ih službenici Agencije ne koriste.
 
EU izvori rekli su za EurActiv.com da lokalna vlada na Kritu želi da zadrži agenciju EU na ostrvu jer to smatra pitanjem prestiža.
 
"Razlozi leže u političkim odlukama donetim ranije", rekao je nemački evroposlanik Jens Gajer (Geier), izvestilac budžetskog odbora za agencije EU.
 
Direktor zadužen za sajber bezbednost u Generalnom direktoratu Evropske komisije za tehnologiju (DG CONNECT) Pol Timers (Paul Timmers) kazao je evroposlanicima u Odboru da njegova služba posreduje u sukobu između ENISA i grčke vlade.
 
"Na zahtev ENISA kontaktirali smo sa grčkom vladom kako bi pomogli da se zakup plaća na vreme", rekao je Timers.
 
Zaposleni kažu da bi, uz uštede na zakupu, sama Agencija bila na dobitku još između 100.000 i 200.000 evra godišnje ako bi kancelarija u Heraklionu bila zatvorena, što je 6% budžeta te agencije isključujući plate. Prema nekim ranijim informacijama, budžet Agencije je deset miliona evra godišnje.
 
Od 2015. Agencija kojoj su preko potrebna sredstva i ima samo dva eksperta za "klaud" računarstvo (cloud computing) nema novca da zaposli nove stručnjake za sajber bezbednost.
 
Podsticaj od 100.000 evra ili više za budžet Agencije značio bi da ENISA može da krene u nove projekte. Helmbreht kaže da Agencija želi da radi na novim tehnologijama i navodi automobile i zdravstvo kao potencijalne oblasti u koje bi sredstva mogla da odu.
 
Kako se navodi, Agencija bi mogla da ostane sa još manje ljudi kada 2018. novi propisi EU o sajber bezbednosti stupe na snagu. A Agencija će sa novim propisima imati i nova zaduženja pa je tražila povećanje budžeta za pet miliona evra kako bi 2017. zaposlila još 25 stručnjaka.
 
Evroposlanici pojačavaju pritisak na grčku vladu da preseli Agenciju pre nego što njen rad bude preispitivan 2018.
 
Neki upoređuju situaciju sa ENISA sa onom Evropskog parlamenta koji ima sedišta u Briselu i Strazburu.
 
Češki evroposlanik Tomaš Zdehovski rekao je u budžetskom odboru da bi zatvorio zgradu Parlamenta u Strazburu ako bi mogao da uštedi i ućutka kritičare koji kažu da su dva sedišta rasipništvo.
 
"Mislim da u ovom konkretnom slučaju možemo opravdano raspravljati o efikasnosti", rekao je Zdehovski u vezi dve lokacije agencije ENISA dodajući da ponekad mora da se prihvati da nešto nije kako treba.

Izvor: euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…