Advokatura „žrtvuje kralјicu“ za vladavinu prava

boginja pravde

Predsednik Advokatske komore Srbije Dragolјub Đorđević poručio je sa današnjeg kongresa advokata, u Sava centru u Beogradu, da je advokatura svesna svojih obaveza prema društvu i svoje odgovornosti.

Ali advokatura mora da žrtvuje kralјicu da bi dobila, ne partiju šaha, već vladavinu prava„, rekao je Đorđević u velikoj sali Sava centra koja je okupila polovinu srpske advokature radi rasprave o pitanjima važnim za tu profesiju koja je, danas pune tri sedmice u štrajku.

Prema rečima Đorđevića, veliki broj adovakta pokazuje da je „advokatura u pravu“, kada su u pitanju njeni zahtevi, kao i da se Ministarstvo pravde neprimereno ponelo prema njihovoj profesiji, koja je ustavna kategorija.

Predsednik Saveta advokatskih komora Evrope Aldo Bulgareli poručio je srpskim advokatima da imaju podršku evrospskih advokata koji razumeju njihove probleme i iskazuju solidarnost.

Bulgareli je rekao da je jutros sa drugim kolegama iz međunarodnih advokatskih komora pokušao da predstavnike Ministarstva pravde ubedi da je jedini način da se sprovedu reforme u Srbiji, način da se to uradi zajedno sa advokaturom.

Regionalni sektretar Međunarodne unije advokata Nenad Janićijević iz Makedonije istakao je da je srpska advokatura oduvek bila vodeća u regionu i da to mora da ostane.

„Vaša borba za nezavisnost profesije mora da se čuje i dalјe. Ovoliki broj okuplјenih advokata pokazuje da advokatura u Srbiji ima i koren i budućnost, naveo je Janićijević.

On je ocenio da je Advokatska komora Srbije, komora sa najdužim trajanjem štrajka u istoriji advokature što kako je naveo pokazuje da su advokati spremni da istraju u svojim zahtevima.

Janićijević je izrazio nadu da se naći kompromisno rešenje za zahteve advokata kroz dijalog sa ministarstvom pravde.

Bivši predsednik Advokatske komore Hrvatske Janko Pelicarić rekao je da razume zahteve srksih kolega kada je u pitanju javno beležništvo, napominjući da je hrvatska advokatura u tom pogledu u mnogo bolјem položaju.

Podsećajući da je javno beležništvo u Hrvatskoj uvedeno još 1993. godine, Pelicarić je naveo da su tada tamošnji advokati takođe imalil razne strahove u početku, ali da je situacija sada drugačija i detalјno objasnio funkcionisanje te dve profesije u svojoj zemlјi.

Kongresu u punoj velikoj dvorani Sava centra prisustvuju i drugi mnogobrojni gosti iz inostranstva, kao i advokati iz cele Srbije.

Obustava rada advokata u Beogradu krenula 10. septembra, a u Srbiji 17. septembra.

Advokati traže rešavanje pitanja paušalnog oporezivanja, kao i promenu pojedinih odredbi zakona koji regulišu nadležnost javnih beležnika, jer ugrožavaju advokaturu.

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković pozvao je danas ponovo rukovodstvo advokatskih komora da nastave razgovore o problemima sa paušalnim oporezivanjem, kao i da odluku Ustavnog suda o odredbama zakona koje advokatura osporava sačekaju radno, odnosno da prekinu štrajk.

Izvor: Tanjug

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…