1. Početna
  2. Društvo
  3. Pravosuđe
  4. Advokatska komora Srbije: Ne ucenjuju advokati, već ministar Selaković

Advokatska komora Srbije: Ne ucenjuju advokati, već ministar Selaković

sudijski čekić

Posle istupanja ministra Selakovića u emisiji B 92 – Kažiprst dana 02.10.2014. najzad je svima jasno koja strana je otvorena za dijalog, a koja strana odbija razgovor. Ministar je još jednom jasno potvrdio svoj beskompromisan stav, jasno odbijajući dijalog o setu neustavnih tzv. ”Notarskih zakona” i pronalaženje rešenja za institucionalnu krizu u državi.

Pri tom je izneo brojne neistine:

Teška neistina i grubi pokušaj obmanjivanja javnosti leži u tvrdnji da je ovakav notarski sistem uveden još 5. maja 2011. godine, usvajanjem Zakona o javnim beležnicima. Naprotiv, ta verzija Zakona i tada važeći prateći zakoni su dozvolјavali sastav ugovora od strane advokata! Tada je Zakonom o javnim beležnicima bila utvrđena isklјučiva nadležnost samo u slučaju kada ugovore o prometu nepokretnosti zaklјučuju poslovno nesposobna lica. Izmenama i dopunama Zakona iz 2013. godine, kada je navodno bio smisao samo odlaganje primene, došlo je do brisanja delova pojedinih članova zakona, čime su otvorena vrata za suštinsku promenu beležničkog sistema, koja je usledila i zaokružena donošenjem čitavog seta zakona 31.08.2014. godine.

Ministar ili neće ili ne ume da razlikuje pravo sastava od prava overe ugovora, ili se sračunato služi obmanama radi stvaranja zabluda u javnosti. Advokati se zalažu samo za ono što je omogućeno advokatima u EU, da ugovore mogu sastavlјati, a da ih potom notari mogu overavati. S tim u vezi ne bi smelo biti sporno da advokati već godinama odgovaraju za poslove koje preuzimaju, čak postoji i obavezno osiguranje profesionalne odgovornosti, što ministru očigledno nije poznato.

Što se tiče izjave ministra Selakovića, da će država plaćati naknadu štete zbog dužeg trajanja pritvora, jer su odložena suđenja zbog protesta advokata, AKS demantuje ovakbu izjavu, jer se naknada štete zbog neopravdanog pritvora plaća ukoliko je pritvor neosnovano određen od strane tužilaštva, odnosno suda, a ne zbog prisustva ili neprisustva advokata. U svakom slučaju, ovde se radi o zameni teza i pokušaju ministra da nekakvom ucenom izazove kod građana, odnosno okrivlјenih formira stavove kakve bi on želeo. Onaj ko je prekršio Ustav na najgrublјi način, Ministarstvo pravde i ministar Selaković, nema moralno pravo da priča o ovakvim stvarima.

Takođe, ministar je zbunjeno pitao novinarku B92 kada je on pomenuo krivičnu odgovornost advokata. Treba li ga podsetiti da je pre samo nekoliko dana u udarnom dnevniku na javnom servisu RTS izneo javno upozorenje čitajući biće krivičnog dela ometanje pravde iz Krivičnog zakonika RS?

Jedna od neistina je i to da je u Srbiji primenjen sistem javnog beležništva kakav je na snazi u Nemačkoj, Švajcarskoj, Francuskoj i Austriji. Naprotiv, advokati se zalažu za primenu ovakvog sistema, a na snazi u Srbiji je rešenje koje od država članica EU poznaje samo Rumunija. Uostalom i u Francuskoj su advokati i sudije štrajkovali 200 dana zbog sličnih zakonskih rešenja!

Temu „notara“ u našem društvu nisu nametnuli samo advokati. Ako bi oslušnuo glas građana Srbije, ministar bi čuo da je ovo danas tema svuda, od pijace do Univerziteta. Shvatio bi da je građaninu uskraćeno Ustavom zagarantovano pravo da izabere sebi zastupnika. O temi notara danas pričaju i pišu i građani i sudije i profesori i strukovna udruženja i međunarodne organizacije, pružajući nepodelјenu podršku advokatima. U vezi onog što je svima u Srbiji danas TEMA, ministar ne dozvolјava čak ni dijalog, stoga moramo ponoviti da su ADVOKATI OTVORENI ZA DIJALOG, da advokati žele da se minimalnim izmenama samo nekoliko članova spornih zakona normalizuje stanje u državi, ali da Ministar odbija da uopšte razgovara na ovu temu.

Izvor: protestadvokata.org

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…