1. Početna
  2. Društvo
  3. Pravosuđe
  4. Advokati u Srbiji nastavljaju štrajk

Advokati u Srbiji nastavljaju štrajk

Advokatska komora Srbije u ponedeljak je odlučila da se nastavi štrajk advokata, jer ponuđene izmene Zakona o beležništvu ne menjaju bitno suštinu tog propisa.

Odlučeno je da se protest nastavlja, a da se ponuda ministra pravde Nikole Selakovića odbije, jer su predložene izmene zakona i dalje diskriminatorne u odnosu na advokaturu, i ne idu u korist građana“, kazao je predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đordjević na konferenciji za novinare u Beogradu.

Đordjević je rekao da ponuda Ministarstva pravde znači da javni beležnici zadržavaju ovlašćenje za sačinjavanje ugovora o prometu nepokretnosti i drugih isprava, dok se građanima i advokaturi to pravo daje samo deklarativno.

Mi smo odluku, i naš predlog izmene zakona dostavili ministru, i nadamo se da neće biti potrebno još 36 dana da ministar odgovori advokatima“, rekao je predsednik Advokatske komore Srbije.

Djordjević je pozvao Ministarstvo pravde da ponovo prouči predloge izmena zakona o javnom beležništvu u kojima su već postojeća rešenja usklađena i sa Ustavom Srbije, i s drugim propisima.

Predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić naveo je da kompromis s predlogom Ministarstva nije moguć, jer bi takav kompromis bio na štetu ustavnosti.

Advokati u Srbiji počeli su protest 17. septembra.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…