Advokat Beljanskog kaže da nema govora o njegovoj odgovornosti

Slobodan Beljanski

Novi Sad, 07. decembar 2016. – Advokat Vladimir Beljanski, punomoćnik Slobodana Beljanskog u sporu oko doktorata sa Pravnim fakultetom u Novom Sadu, izjavio je 7. decembra da se ne može govoriti o Slobodanovoj odgovornosti za korišćenje titule doktora, već o "postupku koji je sprovodio Pravni fakultet".

Slobodanu Beljanskom 7. novembra je stiglo rešenje o poništavanju doktorata koji je odbranio pre 16 godina jer je utvrđeno da ne postoji prijava za odbranu. Vladimir Beljanski kaže da "ako je stranka izričito ili prećutno pristala na rešenje koje je doneto", kao što je Beljanski pristao da brani doktorat, primi diplomu i koristi titulu doktora, onda kasnije više nema mogućnosti za poništavanje po tom osnovu.

"Imamo situaciju da je Nastavno naučno veće odobrilo doktorat, da je formirana komisija i da je bila uspešna odbrana. Izdata je diploma koju su potpisali dekan Pravnog fakulteta i Univerzitet u Novom Sadu. Prema tome, Slobodan Beljanski je svoje obaveze u celosti ispunio", rekao je Vladimir Beljanski.

Kako je naveo, cela priča o odgovornosti Slobodana Beljanskog se mora posmatrati kroz rešenje koje je doneo novi dekan Ljubomir Stajić i kojim se oglašava ništavnim doktorat koji je odbranjen, zbog toga što "nije podnet zahtev za odbranu doktorata".

"To je potpuno besmislena tvrdnja jer su same činjenice da je izašao na odbranu i da od 2001. godine koristi titulu doktora nauka dovoljne da zahtev nije neophodan, niti Pravni fakultet ima mogućnost da sada poništava. Tako da nema propusta na strani Slobodana Beljanskog", rekao je njegov zastupnik Vladimir Beljanski.

Kako je objasnio, zakon kaže da "ako je stranka izričito ili prećutno pristala na rešenje koje je doneto", kao što je Beljanski pristao da brani doktorat, primi diplomu i koristi titulu doktora, onda kasnije više nema mogućnosti za poništavanje na tom osnovu.

Vladimir Beljanski je dodao da Pravni fakultet "zloupotrebljava pravo", jer pre drugostepenog rešenja o poništenju, koje treba da donese Savet fakulteta nakon podnete žalbe, na konferenciji za novinare 7. decembra pokušava da obrazloži šta nije u redu sa doktoratom.

"Ovako nešto se nikada nije radilo. To sramoti Pravni fakultet u celosti, kao što ih sramoti i samo poništavanje doktorata", rekao je Vladimir Beljanski za agenciju Beta.

Na tvrdnje šefa katedre za krivično pravo Pravnog fakulteta u Novom sadu Branislava Ristivojevića da se po žalbi Beljanskog nije postupalo jer "nije označio organ kojem je žalba upućena", Vladimir Beljanski je rekao da se žalba podnosi Savetu fakulteta, čiju nadležnost "stranka u sporu osporava".

"Mi osporavamo njihovu nadležnost, a prema pravilima koja je izdao dekan, oni treba da postupaju po toj žalbi ukoliko smatraju da su nadležni, a mi da se žalimo na odluku. No, ukoliko ne smatraju da su nadležni i da smo mi u pravu, treba da pošalju žalbu nadležnom organu. Veoma mi je žao što Pravni fakultet ne zna dovoljno propise, to im ne služi na čast", rekao je Vladimir Beljanski.

On je osporio i tvrdnje Ristivojevića sa konferencije za novinare da je "sadašnje rukovodstvo shvatilo da se Beljanski lažno predstavlja kao doktor, kada im je uručena tužba sa pečatom ovog advokata 2015. godine, na kojem je pisalo dr, a koji do tada nije korišten".

"To je čista laž. Slobodan Beljanski je na tom istom fakultetu bio koautor udžbenika iz krivično-procesnog prava gde piše da je doktor, držao je predavanja iz pravne etike kao doktor, a kao doktor bio i u upravnom odboru tog fakulteta", rekao je Vladimir Beljanski, i dodao da postoje dokumenti iz 2009. koje je Pravni fakultet primio, a na kojima takođe piše dr.

Prema njegovom mišljenju, konferencija za štampu koju je Ristivojević održao na Pravnom fakultetu služi za "odbranu rešenja dekana koje je nezakonito i koje sa navedenim razlozima nije održivo".

"Drugi razlog za poništavanje doktorata ne mogu da navedu, jer više ne postoji mogućnost da se doktorat poništi", dodao je Beljanski.

Beljanskom je 7. novembra ove godine stiglo Rešenje o poništavanju doktorata u kojem se navodi da je na inicijativu Katedre za krivično-pravne nauke preispitana zakonitost njegovog rada "Jugoslovenski krivični postupak i međunarodni pravni standardi", koji je odbranio pre 16 godina, te da je utvrđeno da "ne postoji prijava za odbranu".

U Rešenju stoji da "zahtev za odbranu doktorske disertacije ne može da se podnese neformalno, niti prećutno, već je u pitanju složena, propisima strogo predviđena procedura", a rešenje je potpisao dekan Pravnog fakulteta Ljubomir Stajić.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…