Ades-Mevel: Problem bezbednosti novinara je najverovatnije najznačajniji problem u Srbiji

Paulina Ades-Mevel

Beograd, 21. april 2020. – Portparolka organizacije Reporteri bez granica Paulina Ades-Mevel izjavila je da je Srbija pala na listi te organizacije zbog brojnih problema koje imaju novinari, a pre svega zbog napada i pretnji kojima su izloženi, ocenivši da „Srbija daje određene nade, ali svaki put razočara“.

Srbija je pala za tri mesta na listi medijskih sloboda koju je objavila organizacija Reporteri bez granica (RSF) u novom godišnjem izveštaju.

Razlozi nisu novi. Srbija je izgubila tri mesta, početkom godine smo se nadali da će situacija biti bolja, ali se situacija nije poboljšala. Sećate se da je ekipa Reportera bez granica bila da se sastane sa predsednikom Vučićem, nažalost situacija se nije poboljšala, iako smo se nadali„, podsetila je ona.

Na terenu se i dalje dešavaju napadi i neke stvari za koje smo mislili da će se popraviti, nisu„, navodi Ades-Mevel i napominje da je situacija sa N1 komplikovana.

Dolazi do napada na vaše novinare i vaš medij. Posle toga je bilo i pretnji smrću drugim novinarima. Bilo je problema i sa nezavisnošću javne televizije, a bili su prisutni i problemi dezinformisanja„, rekla je Ades-Mevel.

Potrebno je boriti se protiv nekažnjivosti. Do toga je došlo sa osudom u slučaju Slavka Ćuruvije i važno je što je tu doneta osuđujuća presuda. Ali, ako pogledamo situaciju Milana Jovanovića, iako je predsednik Vučić najavio da će se taj slučaj rešiti, Srbija daje određene nade, ali svaki put razočara„, napominje Ades-Mevel.

Ona objašnjava da indikator slobode medija podrazumeva pluralizam, nezavisnost slobode medija, napade na novinare i još četiri indikatora kojima se meri slika šta jedan medij u zemlji može da uradi.

Na osnovu tih indikatora koji se svake godine proučavaju, može se utvrditi da li se zemlja dobro odnosi prema medijima ili ne„, objasnila je Ades-Mevel.

Osnovni problem sa Srbijom je problem napada i pretnji. Više puta smo to isticali. To je jedna opasna zemlja u kojoj su novinari napadani, a mislim da je bilo problema i sa onlajn pritiscima. Problem bezbednosti je najverovatnije najznačajniji problem, kao i nekažnjivost„, ukazala je.

Kako je moguće u zemlji koja je kandidat za pristupanje Evropskoj uniji i koja se predstavlja kao najnaprednija za ulazak u EU, da novinari rade u tim uslovima„, zapitala je Ades-Mevel.

Ona je podsetila na hapšenje novinarke portala „Nova S“ Ane Lalić i ocenila da je u pitanju bila „brutalna policijska intervencija“.

Situacija u Srbiji nije dobra. Mora da prestane da hapsi novinare i da pretresa njihove stanove„, naglasila je Ades-Mevel.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…