65. broj magazina „Liceulice“ o budućnosti obrazovanja

Liceulice

Beograd, 04. septembar 2020. –  Septembarski, 65. broj magazina „Liceulice“ o budućnosti obrazovanja je u prodaji.

Naslovnicu je ilustrovao Vladimir Milanović, a Pismo sebi mlađem napisao je i ilustrovao Slavimir Stojanović Futro.

U godini u kojoj je Srbija izgubila punopravno članstvo u Evropskoj asocijaciji za obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju, pred početak nove školske godine koja je obeležena merama opreza zbog pandemije korona virusa, temu ovog broja posvetili smo obrazovanju.

Redakcija magazina podseća da su njihovi prodavci na ulicama Beograda i Novog Sada, ali je prodaja i dalje otežana zbog dugotrajne zdravstvene krize.

Ukoliko niste u mogućnosti da kupite magazin na ulici, ne zaboravite da se pretplatite na štampano ili pdf izdanje, i tako osigurate da prodavci lakše prebrode ovaj težak period.

Obrazovanje i obrazovni sistem su svojevrsni lakmus papir koji pokazuje koje se vrednosti unutar nekog društva smatraju važnim.

Da li obrazovni proces služi individualnom i kolektivnom napredovanju ili je tek priprema za uključivanje u tržišnu utakmicu? Da li je škola prostor u kome se deca podstiču na kritičko razmišljanje ili prostor u kome se vrši ideološka indoktrinacija? Kakva je, u kontekstu tehnoloških promena, ali i društvenih turbulencija poput korona krize, budućnost škola? Koje nam lekcije iz prošlosti ili drugih društava mogu poslužiti u promišljanju toga kako bi škola, danas i ovde, trebalo da izgleda?

Ovo su samo neka od pitanja kojima se bavila redakcija magazina i o kojima se može čitati u temi broja novog izdanja ovog magazina.

Pored noseće teme, 65. broj donosi i niz tekstova u redovnim rubrikama.

Ovaj put magazin predstavlja prodavačicu Cecu iz Kikinde, u rubrici „Jugoslavija za početnike“ podsećaju kako je izgledao put do obaveznog i besplatnog osnovnog obrazovanja, a posredstvom Međunarodne mreže uličnih novina (INSP) tu je i tekst o bankama hrane u Švedskoj, vrlo jednostavnom i praktičnom načinu borbe protiv bacanja hrane i gladi.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…