1. Početna
  2. IT
  3. 64,4% domaćinstava u Srbiji poseduje računar

64,4% domaćinstava u Srbiji poseduje računar

Laptop

Republički zavod za statistiku sproveo je po deseti put dva istraživanja o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija. Prvo se odnosi na domaćinstva i pojedince, a drugim su obuhvaćena preduzeća. Istraživanja su sprovedena po metodologiji Evrostata, na teritoriji Republike Srbije. (U okviru podataka za Republiku Srbiju nisu prikazani podaci za AP Kosovo i Metohija.)

Ukupno 64,4% domaćinstava poseduje računar, od čega najveći broj domaćinstava poseduje jedan računar (84,5%), dok dva računara poseduje znatno manje domaćinstava (11,3%).

Istaknut je jaz između gradskih i seoskih domaćinstava koja poseduju računar: 71,1% vs. 53,9%.

Najveći je jaz u pogledu zastupljenosti računara u domaćinstvima prema mesečnom prihodu: domaćinstva sa više od 600 evra – 88,4%, a ispod 300 evra – 47,9%.

U odnosu na 2014. godinu, broj lica koja su koristila računar u poslednja tri meseca povećao se za nešto više od 130 000. Preko 3 550 000 lica koristilo je računar u poslednja tri meseca. Najviše je onih sa visokim obrazovanjem (88,9%) naspram onih sa nižim od srednjeg obrazovanja (39,9%)

Rezultati istraživanja pokazuju da 100% preduzeća na teritoriji Republike Srbije koristi računar u svom poslovanju.

Na teritoriji Republike Srbije 94.5% preduzeća koristi elektronske servise javne uprave, što čini povećanje od 2.5% u odnosu na 2014. godinu, a 6.9% u odnosu na 2013. godinu. Tu mogućnost ne koristi 5.5% preduzeća.

Iako rezultati pokazuju da 75.2% preduzeća poseduje veb sajt, razlike postoje u zavisnosti od teritorijalne celine: u Beogradu, veb sajt poseduje 83.3% preduzeća, u Vojvodini 71.5%, a u centralnoj Srbiji 69.1%.

Više informacija o rezultatima ovih istraživanja možete pročitati ovde.

Izvor: Republički zavod za statistiku

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Balkaton
Događaji, IT

RCC: Otvorene prijave za treći Balkaton

_______
Sarajevo, 06. maj 2022. – Prijave za takmičenje za najbolje digitalne ideje i rešenja sa Zapadnog Balkana, Balkaton, otvorene su do 24. maja. Nagrade se dodeljuju u pet kategorija. Nagradni…