38 operatera pristalo na jeftiniji roming podataka između EU i Zapadnog Balkana

mobilni
Foto: pixabay.com

Brisel – Evropska komisija saopštila je da se 38 telekomunikacionih operatora iz EU i sa Zapadnog Balkana složilo da učini prenos podataka u romingu između Zapadnog Balkana i EU pristupačnijim građanima i biznisu iz oba regiona.

Taj proces podržavaju Savet za regionalnu saradnju (RCC) i Evropska komisija a sporazum je u skladu sa Deklaracijom o romingu koja je potpisana u decembru na samitu EU-Zapadni Balkan u Tirani, navela je Komisija.

Operatori su se dobrovoljnim sporazumom obavezali da znatno smanje jaz između rominga i domaćih cena za korišćenje podataka u oba pravca u i iz EU i sa Zapadnog Balkana.

Navodi se da će maksimalna maloprodajna cena gigabajta biti smanjena sa 18 evra od 1. oktobra 2023. na 14 evra od 2026. i  zatim na devet evra od 2028.

Uoči sporazuma, evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji pozdravio je njegovo potpisivanje rekavši da će doneti predvidivost i mnogo značiti potrošačima.

Komisija je navela da se očekuje da smanjenje rominga za prenos podataka smanji prosečne cene potrošačima koji putuju između EU i Zapadnog Balkana najmanje za trećinu.

Navodi se i da operatori trenutno rade na proizvodima sa cenama ispod dogovorenih koji će biti dostupni što je moguće većem  broju potrošača.

Ostali telekomunikacioni operatori iz EU i sa Zapadnog Balkana pozvani su da se pridruže inicijativi.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…