35 godina brisanja granica u Evropi

EU pasoš

Beograd, 20. jul 2020. – U junu ove godine, obeleženo je 35 godina otkako je sloboda kretanja ljudi, kao jedan od najvažnijih ciljeva Evropske zajednice (EZ), svoje ostvarenje dobila u  Šengenskom sporazumu, nastalom van okvira Zajednice.

Autor teksta je Ilija Gavrilović, član Foruma mladih Evropskog pokreta u Srbiji

Pre 35 godina, 14. juna 1985. godine, u mestu Šengen (Luksemburg) pet tadašnjih država Evropske zajednice (Nemačka, Francuska, Luksemburg, Holandija i Belgija) potpisale su Šengenski sporazum kojim je predviđeno ukidanje kontrole na njihovim unutrašnjim granicama za kretanje putnika, njihovih državljana.

Upravo je sloboda kretanja ljudi, kao jedan od najvažnijih ciljeva Evropske zajednice (EZ), svoje ostvarenje, paradoksalno, dočekala Šengenskim sporazumom, nastalim van njenih tekovina, tj. van tadašnjih postojećih oblika saradnje u okviru EZ i prvobitno se odnosila samo na ovih pet država.

Ključna i najvažnija karakteristika Šengenskog sporazuma jeste da državljani država potpisnica mogu bez pokazivanja bilo kakvih ličnih putnih dokumenata (pasoša ili lične karte) prelaziti granice drugih država potpisnica Šengenskog sporazuma.

Pored toga, države potpisnice Šengenskog sporazuma određuju vizne politike prema trećim državama, prostije rečeno – one određuju kojim državama, odnosno njihovim državljanima, će biti potrebna viza za ulazak u države Šengenskog prostora, a kojim ne.

Treba napomenuti da su se ovih 5 država dogovorile da ukidanje kontrole ide postepeno, a ne odjednom, i takav proces je trebao da bude gotov u narednih pet godina, do 1990. godine. Tada je potpisana nova Šengenska konvencija koja je trebalo da dopuni prethodni sporazum, utvrdi određene pravne mere i aranžmane, kao i način na koji će funkcionisati “Šengenski prostor”. Tek tada je došlo do formalnog ukidanja granica između ovih pet država. Međutim, Šengenski sporazum i dalje nije bio na snazi.

Naime, Šengenski sporazum je de iure stupio na snagu tačno deset godina od potpisivanja – marta 1995. godine, prema prethodnom dogovoru država koje su ga i osnovale.

Do tada su i druge države članice EU uvidele koristi koju imaju državljani ovih pet država-osnivača, pa su i one odlučile da pristupe.

Tako je 1990. godine, Italija pristupila Šengenskom sporazumu, a dve godine kasnije, i Španija, Portugalija i Grčka.

Do većeg  pristupanja drugih država članica EU dolazi nešto kasnije – 1996. godine (ulazak država Nordijske pasoške unije – Švedska, Danska, Finska, Island i Norveška) i 2004. godine (ulazak 10 država Centralne i Istočne Evrope).

Stupanjem na snagu Ugovora iz Amsterdama, 1999. godine, Šengenski sporazum je inkorporiran u tekovine Evropske unije i postao njen sastavni deo.

Danas su članice Šengenskog sporazuma, odnosno “Šengenskog prostora”, 24 države članice EU i četiri države članice Evropskog ekonomskog prostora (EEA) – Švajcarska, Island, Norveška i Lihtenštajn.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…