32. tužbom protiv Poverenika, tužilaštvo nanosi štetu i inače poljuljanom ugledu tužilaštva

Rodoljub Šabić

Beograd, 25. jun 2018. –  Republičko javno tužilaštvo podnelo je krajem aprila 2018. tužbu protiv Rodoljuba Šabića, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Povod tužbe je odluka kojom je Poverenik naložio Višem javnom tužilaštvu iz Beograda da novinarima Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) dostavi dokumente o postupku vođenom protiv Siniše Malog.

"Ubeđen sam da je ova tužba jedan u nizu poteza kojim tužilaštvo nanosi štetu i inače poljuljanom ugledu tužilaštva kod nas," kaže Rodoljub Šabić za CINS komentarišući podnetu tužbu.

Iako je Republičko tužilaštvo inicijalno obavestilo Poverenika da tužbe neće biti, posle pet dana na njegovu adresu je stigao novi dopis u kome se kaže da je tužba ipak podneta zbog dopunjene inicijative Višeg javnog tužilaštva.

Tužba je pokrenuta pred Upravnim sudom sa ciljem da se odluka Poverenika poništi jer se smatra da je tim aktom povređen zakon na štetu javnog interesa.

Ovo je 32. tužba koju je Republičko tužilaštvo podnelo protiv Poverenikovih rešenja u poslednih nekoliko godina.

Tekst Anđele Milivojević, u celosti, možete pročitati na sajtu CINS-a

 

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…